Ilmastorakentamistako?

Hallituksen tuulimyllyihin perustuvat rakennelmat tuntuvat käsittämättömiltä hankkeilta. Näitä maisemia pilaavia härveleitä, ns. alkutuotantolaitteita täytyy rakentaa valtavat määrät.

Mahdollisesti syntyvistä vetyautojen rakenteesta, niiden käytöstä, autoilijoiden käytännön osaamisesta ja koko järjestelmän toimimisesta, turvallisuudesta ja laadusta ja todellisesta hinnasta ei ole minkäänlaista tietoa. Vetyhän on myös räjähdysainetta.

Ennen näiden laitteiden polttoaineen jakelujärjestelmien ja kulkuneuvojen, laiteturvallisuuden ja käytön ohjeistuksen sekä käyttöikään liittyviä koestuksia ja viranomaishyväksyntää, niitä ei voi ottaa käyttöön, eikä hallitus tai eduskunta voi sitä lupaa antaa.

Näin alkuun polttoaineen teko ja käyttö eri vaiheineen tuntuu liian yksinkertaiselta. Tosiasia myös on, että kaikki, myös vedyn polttaminen aiheuttaa ilmastopäästöjä. Päästöjen todellinen tilanne ja niiden laatu nyt käytössä olevan ajoneuvokaluston suhteen on ehdottomasti selvitettävä, ennen mitään korvaavia järjestelmiä. Bensiinimoottoreissa päästöjä on eliminoitu katalysaattoreilla.

Politikkojen on helppo olla maksumiehenä tällaisissakin hankinnoissa, minkäänlaista talousvastuuta heillä ei ole. Ilmaista rahaa ei myöskään ole, vaan ne on itse kaikki hankittava EU:ta myöten. Hankerahoitukset voidaan kuitata vasta sen jälkeen, kun projektit on todettu toimiviksi ja taloudellisesti kannattaviksi. Tässä tapauksessa siihen menee vuosia.

Tiedetään, että ilmastolämpenemisen vuoksi Golfvirta heikkenee ja on nyt heikoimmillaan tuhanteen vuoteen, joka lähitalvina ja jatkossa vaikuttaa ilmastoomme erityisesti meillä Suomessa. Tiedot ilmastomuutoksesta ovat jo vähintään huolestuttavia.

Kaikki ilmastorakentaminen meillä juuri nyt on tehtävä tunnetulla käyttöön hyväksytyllä tekniikalla ja pääpaino energiarakentamisessa suurilla laitoksilla, joista meille on pitkäaikaisin ja taloudellisesti paras energian perustuotantoon liittyvä taloudellinen ja ilmastotekninen kokemus ja hyöty, joka todellisena ilmastotoimena ylitse kaikkien ilmastoutopioiden voi auttaa koko Pohjoiskalottia.

Kalervo Körkkö

Ilmastorakentaja juuri nyt