Ilmastoystävällisten tuotteiden verotusta pitää keventää

Demokraatin verkkolehdelle antamassaan haastattelussa pääministeri Antti Rinne (sd.) kiistää, että hän tai SDP kannattaisi jotakin lihaveroa. Tavoitteena on keventää ilmastoystävällisen ruokakorin hintaa. Ilmaston lämpenemisen torjunnan täytyy tapahtua sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Rinne on nostanut kevään ja kesän keskusteluun niin syntyvyyteen, ruuan ympäristöystävällisyyteen ohjaavan verotuksen kuin lannanlevityksen aiheuttamat ongelmat.

Kaikki avaukset torpattiin heti rajusti. Yllättävästi niistä on nyt tullutkin keskustelun valtavirtaa.

Ilmastopaneeli IPCC:n raportti vahvistaa paljolti niitä avauksia, joita hallitusohjelmaan on kirjattu. Rinne huomautti, ettei yhdenkään poliitikon tahto hallituksessa ole, että ihmisten arkea perusteetta haitataan. Päinvastoin, hallitus aikoo uudistaa verotusta tukemaan kestävän kehityksen tavoitteita.

Hallituksen tavoitteisiin kuuluu niin ilmastoystävällisen ruokaohjelman laatiminen kuin lietelannan hyödyntäminen biokaasun raaka-aineena.

Rinne muistutti myös, ettei tässä kukaan halua polttomoottoreita kieltää. Jokaisen suomalaisen ulottuvilla on oltava ilmastoystävällinen mahdollisuus liikkua. Pienituloistenkin pitää jatkossa pystyä vaihtamaan vanha auto ilmastoystävälliseksi.

Pekka Ovaska