Influenssakausikin lähenee, ole valmis!

Koronarokotteen osalta Suomessa on päästy aloittamaan jo kolmatta kierrosta. Rokotuksen saavat nyt ensivaiheessa kaikki yli 60-vuotiaat kansalaiset.

Kunnat aloittavat kolmannen kierroksen tarjoamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti. Muun muassa Raumalla vakavasti immuunipuutteisten henkilöiden kolmas rokotuskierros on käynnistynyt jo syyskuun lopulla.

Samaan aikaan tarjolle tulee myös toinen tärkeä piikki eli influenssarokotus.

Kaikista 65 vuotta täyttäneistä yli puolet eli 53 prosenttia otti influenssarokotteen viime kaudella. Tämä on kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin edeltävällä influenssakaudella. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusrekisterin tiedoista.

Satakunnassa yli 65-vuotiaista rokotteen otti kaikkiaan 48,8 prosenttia. Raumalla rokotteen samasta ikäryhmästä otti puolestaan 50,8 prosenttia.

Koko maassa influenssarokotteita annettiin ikääntyneille useita kymmeniä tuhansia annoksia enemmän kuin edeltävällä kaudella. Kasvuun vaikutti todennäköisesti käynnissä ollut koronaviruspandemia. Koronatautiin ei ollut vielä rokotetta käytössä, kun influenssakausi alkoi.

Olipa syy rokotusinnon kasvussa sitten koronassa tai ei, kyseessä oli varsin positiivinen asia. Influenssa voi olla vakava tauti jopa perusterveelle ikääntyneelle. Tilanteen vakavuutta lisää entisestään se, jos ikäihminen saa sekä koronan että influenssan samaan aikaan.

Viime vuonna influenssarokotteilla oli kova kysyntä ja osassa kuntia rokotteet jopa loppuivat kesken – myös Raumalla. Moni harmitteli, että oli jättänyt rokotteen ottamisen viime tippaan. Tänäkin vuonna influenssarokotteelle ennakoidaan olevan kysyntää.

Influenssa ei ole vain ikäihmisten ongelma. Myös lapset sairastuvat siihen. Tilastojen mukaan noin yksi lapsi viidestä sairastaa influenssan vuosittain.

Usein varsinaista tautia seuraa jälkitauti, joka on yleisimmin korvatulehdus.

Pikkulapsilla influenssa johtaa herkästi jopa sairaalahoitoon esimerkiksi verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen tai kuumekouristuksen takia. Pientäkin lasta kannattaa siis suojata rokotuksella.