Influenssakin on kohta täällä

Koronavirus on ollut kaikkien huulilla ja ajatuksissa jo yli puoli vuotta. Tuttu, jokavuotinen influenssa on puolestaan hiipunut monen ajatuksissa kauas taka-alalle.

Influenssa on oireiltaan koronan kaltainen ja sen vuoksi tautien erottaminen toisistaan ilman testiä on mahdotonta.

Influenssan oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen. Tauti voi olla lieväoireinen tai johtaa jopa kuolemaan riskiryhmään kuuluvilla henkilöillä. Itämisaika on tyypillisesti 2–3 päivää tai oireet voivat alkaa vasta viikon päästä tartunnasta. Kolmannes influenssatartunnan saaneista ei saa mitään oireita.

Taudinkuva kuulostaa lähes identtiseltä koronan kanssa. Suurin ero on siinä, että influenssaa vastaan on jo olemassa rokote.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin ilmoitetaan vuosittain tuhansia influenssatapauksia. Kuolemantapausten määrä on Suomessa tavanomaisinakin vuosina useita satoja. Kauden 2016–2017 tauti aiheutti jopa yli 1 400 ylimääräistä kuolemaa.

Influenssaa vastaan on helppo suojautua rokotteella. Siitä huolimatta rokotetta on otettu nihkeästi.

Viime syksynä lähes 8 000 raumalaista rokotettiin influenssaa vastaan. Suurin osa raumalaisista jätti siis tuon rokotteen ottamatta.

Nyt, kun korona jyllää meillä ja muualla, odottavat ihmiset myös Raumalla kuumeisesti rokotteen valmistumista. Kun rokote tulee markkinoille, ottavatko ihmiset sitä kuitenkaan?

Miten tämän syksyn influenssarokotustilaisuudet järjestetään? Viime vuonna yleisiä rokotustilaisuuksia järjestettiin muun muassa terveysasemilla, perhekeskuksessa, markettien auloissa ja pääkirjastossa.

Erityisesti kirjasto muodostui suosituksi rokotuspaikaksi.

Korona tulee varmasti hankaloittamaan tämän syksyn rokotustilaisuuksien järjestämistä. Mielenkiintoista on seurata, miten korona vaikuttaa influenssarokotuksen ottamisintoon. Voiko käydä niin, että suosio olisikin edellisvuosia suurempaa? Toivottavasti niin käy, sillä influenssa on edelleen vähintäänkin yhtä vaarallinen tauti kuin korona.