Inkerin kirkko ja Venäjän vaikuttaminen

Länsi-Suomen laajassa artikkelissa ilmaistiin huoli siitä, että Suomen evankelisluterilainen kirkko on alttiina Venäjän vaikuttamiselle, kun Inkerin luterilainen kirkko on juuri vihkinyt viisi suomalaisia herätysliikkeitä edustavaa miestä papeiksi. Näistä miehistä yksi on tosin japanilainen (LS 23.9.).

Jutussa kerrotaan Inkerin kirkon tukeneen Venäjän ortodoksista kirkkoa allekirjoittamalla kansanedustaja Päivi Räsästä ja Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjolaa tukevan lausunnon. Tämä osoittaa edelleen Päivi Räsäsen, Inkerin kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon jakavan samat arvot, jotka liittyvät seksuaalietiikkaan, naispappeuteen ja perinteisiin perhearvoihin.

Yliopistotutkija Heta Hurskainen ilmoittaa näiden olevan Ukrainan sodan takana olevia arvoja. Tähän voisi jatkaa, että valloitushaluinen suurvalta keksii kyllä ylevät perustelut valtapyyteilleen.

Minusta olisi olennaista todeta, että Päivi Räsänen ja Inkerin kirkko edustavat näissä kysymyksissä samaa kantaa kuin Suomen evankelisluterilainen kirkko on edustanut vielä Räsäsen ollessa rippikoululainen. Ne ovat kristikunnan perinteisiä arvoja.

Hurskaista mukaillen voisi esittää, että eläinsuojelijat edustavat samoja arvoja kuin Adolf Hitler, kun natsi-Saksa oli ensimmäinen valtio, jossa säädettiin lakeja eläinten suojelusta.

Jos kirkkomme johto arkkipiispaa myöten on huolissaan aggressiivisen itänaapurimme informaatiovaikuttamisesta sekä kirkon maineesta, tähän olisi hyvä lääke pitää aina vain kiinni luterilaisen kirkon perinteisestä opetuksesta eikä taipua kulloinkin puhaltavien tuulten mukaan.

Ryhdikäs kirkko on yhteiskunnan selkäranka, jota tarvitaan kipeästi maailmassa, missä avioliitot murenevat, perheet hajoilevat, syntyvyys romahtaa ja yhä useampi lapsi joutuu tuuliajolle.

Juha-Lassi Tast
lukion opettaja

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Venäjällä toimiva Inkerin kirkko vihkii naispappeutta vastustavia lähetysjärjestöjen miehiä papeiksi – Supo varoittaa vierailuiden vahvistavan Venäjän tarinoita