Iso-Hannun valaisimista ja Vanhan Rauman arvon suojelemisesta

Vanhan Rauman uutta asemakaavaa valmistellaan paraikaa. Tällä hetkellä Vanha Rauma on rakennuskiellossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kiinteistöjen omistajat hakevat mahdollisia muutostöitä varten poikkeamisluvan kaupunginhallituksen kaavoitusjaostolta. Rakennuskielto on oiva, vaikkakin hieman jäykähkö keino huolehtia rakkaan erityisalueemme suojelusta.

Asemakaavaa laadittaessa on päätettävä, kuinka paljon se suojelee kiinteistöjen sisällä olevia yksityiskohtia ja historiallisten rakennusten sellaisia ominaispiirteitä, jotka eivät näy kadulle. Mielestäni tulevalla asemakaavalla on välttämätöntä suojella myös sellaisia rakennuksen sisällä olevia yksityiskohtia, jotka kuuluvat arkkitehtonisesti ja rakennushistoriallisesti erottamattomana osana kiinteistöön.

On ilahduttavaa, että suurin osa kiinteistöjen omistajista ajattelee samoin. Kaavoitusjaoston päätettäväksi tulee melko harvoin tapauksia, joissa kiinteistön omistaja haluaisi nykytekniikan vaatimuksiin tai taloudellisiin resursseihin vedoten tehdä muutostöitä, jotka vaarantaisivat historiallista tai esteettistä arvoa.

Alueen ainutlaatuisuus on säilyttävä samanaikaisesti elinvoiman mahdollistamisen kanssa. Onneksi tekniset ratkaisut antavat yhtälöön usein ratkaisun, mikäli vain tahtoa löytyy. Päättäjänä en tule ikinä hyväksymään historiallisen rakennuksen ominaispiirteiden tuhoamista teknisiin vaatimuksiin vedoten. Yksittäinen valaisinkin voi olla paljon enemmän kuin valaisin.

Pasi Alonen (vihr.)

Rauman kaupunginhallituksen kaavoitusjaoston jäsen