Itämeri-yhteistyössä johtajuusongelma?

Venäjän ja Suomen presidenttien, Putinin ja Niinistön, puhelinkeskustelusta annetun tiedotteen mukaan presidentit keskustelivat kahdenvälisten suhteiden lisäksi Afganistanin tilanteesta, Euroopan turvallisuudesta ja arktisista aloitteista. Keskustelujen yksityiskohdista ei kuitenkaan tiedotettu.

Maininta arktisista keskusteluaiheista herättää kysymyksen, nousiko keskustelussa esille arktinen yhteistyö Itämeren suojelussa?

Elokuun lopulla Helsingissä järjestetyn kaksipäiväisen Helsinki puhuu -tapahtuman yhteydessä vietettiin Itämeri-päivää. Sen aikana järjestettiin muun muassa ”Toivon paneeli – Mitä olemme oppineet Itämeren pelastamisesta?”

Helsingin Sanomien mukaan paneeliin osallistuneen ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd.) mielestä Itämeri-yhteistyössä on johtajuusongelma. Eräs keskusteluteema oli, millaista on rantavaltioiden kiinnostus Itämeren suojeluun. Lipponen puki sen sanoiksi: ”On paljon puheita, puuhastelua ja arvovaltaisia kokouksia, mutta mihinkään ne eivät ole johtaneet”.

Lipponen kysyi, voisivatko Suomi ja Ruotsi olla aloitteellisia, että Itämeren suojelussa päästäisiin eteenpäin? Hänen mielestään siinä olisi Suomelle tarjolla johtajuuden paikka hopealautasella.

Lipponen lähestyi Itämeren suojelua myös arktisen yhteistyön kautta. Suomi aloittaa tänä syksynä Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajuuden. Venäjä on parhaillaan arktisen neuvoston puheenjohtajamaa, ja tässä voisi Lipposen mukaan olla mahdollisuus yhteistyöhön Venäjän kanssa.

Toivoa sopii, että presidentti Niinistö nosti asian pöydälle.

SuomiAreenan järjestäjät pyysivät äskettäin ehdotuksia keskustelun aiheista ensi kesälle. Itämeri-yhteistyö sopisi ohjelmaan, jopa niin, että mukaan kutsuttaisiin Itämeren rantavaltioiden edustajat.

Pekka Ovaska