Itku pitkästä ilosta?

Lukon suomenmestaruuden juhlinnan jälkeinen krapula iski Raumalle torstaina. Tuolloin terveysviranomaiset kertoivat ensimmäisistä koronatartunnoista, joiden lähteeksi epäiltiin kyseistä raumalaisten kansanjuhlaa.

Altistuneita oli hetkessä kymmeniä. Rauman hyvä koronatilanne kääntyi nopeasti hankalaksi.

Joidenkin mielestä muutama tartunta ei tunnu missään ja niiden puheeksi nostaminen tuntuu lähinnä hysterian luomiselta. Toivotaan niin, että tästä orastavasta epidemiasta selvitään säikähdyksellä.

Ongelmalliseksi tuon muutaman tartunnan tilanteen tekee se, ettei tartuntojen alkuperää tiedä kukaan. Niitä tulee esiin monissa eri paikoissa.

Perjantaina Rauman terveydenhuollon ammattilaiset ilmaisivat kuitenkin vahvan epäilyn siitä, että nyt ilmaantuneet tartunnat johtavat kaikki mestaruusjuhliin.

Tämä tieto ei yksin vielä auta esimerkiksi tartunnanjäljittäjää. Juhlissa oli mukana tuhansia ihmisiä, jotka olivat myös vieraita toisilleen. Pelejä seurattiin suurissa porukoissa huutaen ja halaillen, eikä kukaan voi varmuudella tietää, keneltä tauti itselle ihmismeren keskeltä hyppäsi.

Koska kyseessä on pirullinen virus, on mahdollista, että tautia on juhlahumussa levittänyt täysin oireeton henkilö.

Terveysviranomaiset ovat jo väläytelleet, että koronarajoituksia ja -suosituksia saatetaan joutua Raumalla uudestaan tiukentamaan nyt ilmenneen epidemian vuoksi. Tämä ei kuulosta kenenkään korvissa mukavalta. Monissa perheissä mietitään jo muun muassa parin viikon päässä olevia valmistujaisia, kesälomaa ja ystävien tapaamisia.

Raumalla on saatu jo hyvin rokotettua iäkkäämmät kaupunkilaiset. Tällä hetkellä rokotukset etenevät 50-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa.

Nyt näyttääkin siltä, että Raumalla parin viimeisen päivän aikana sairastuneet ovat olleet nuoria aikuisia.

Heidän rokotusvuoronsa tulee eteen vasta, kun ollaan pitkällä kesässä.

Vaikka kesä onkin jo ihan nurkan takana, pitää meidän erityisesti nyt jaksaa pitää maskeja ja välimatkaa muihin kanssaihmisiin.

Se tuntuu äärettömän raskaalta ja harmilliselta, mutta vain siten pääsemme tästä ikävästä tilanteesta eteenpäin.