Jäitä hattuun, Palonen

Markku Palosen ehdotus taas uuden ydinvoimalaitoksen rakentamisesta Suomeen (LS 8.4.) sai minut näkemään punaista. Länsi-Suomessa julkaistu mielipidekirjoitus ei varmasti kerro Markun omastakaan mielipiteestä, kun hän ensin saa uutta ja oikeaa tietoa asiasta.

Sellaista tekniikkaa tunnetaan jo, jolla sähköä saadaan tuotetuksi erittäin vähäisellä höyrymäärällä. Teollisuudesta on alustavasti kyselty valmiuksia suunnitella ja valmistaa kyseinen turbiini Suomessa. Vastaus on ollut pikemmin odottavan jännittynyt kuin kielteinen.

Tuo tekniikka on syntynyt samoihin aikoihin, kun viimeisimmät ydinvoimapäätökset ovat Suomessa tehdyt eli vähän liian myöhään suhteessa niihin, mutta ajoissa sen suhteen, että rakenteilla olevat laitokset voivat jäädä lajinsa viimeisiksi Suomessa.

Tuon uuden tekniikan kustannukset ovat luokassa alle 10 prosenttia ydinvoiman vastaavista investointikustannuksista eikä käyttökään polttoainekustannuksineen maksa juuri mitään vähäisen polttoainemäärän tähden suhteessa tuotettuun sähköön.

Fossiilisen polttoaineen käyttö laitoksessa ei vähennä asian ympäristöystävällisyyttä, kun kulutus on niin vähäistä, ettei päästöjäkään sitten juurikaan synny.

Yleisemminkin ihmisten toivoisi korjaavan käsitystään ilmaston lämmittäjästä, kun esimerkiksi Suomessa lauhdutetaan ydinlaitoksista mereen noin 800-kertainen määrä siitä lämmöstä, mikä saadaan polttamalla kaikki Suomen liikenteessä käytettävä öljy.

”Sellaista tekniikkaa tunnetaan jo, jolla sähköä saadaan tuotetuksi erittäin vähäisellä höyrymäärällä.”

Lassi Rinne