Jälleen on kystä kyllä

Noin joka neljäs suomalainen heittää ruokaa roskiin joulun jälkeen. Moni myös kokee, että sopivan ruokamäärän arviointi jouluksi on ainakin melko vaikeaa.

Ruuan roskiin heittäminen herättää puolestaan syyllisyyttä ja katumusta, joka jättää juhlaan kitkerän jälkimaun.

Vain harva suomalainen suhtautuu poisheittämiseen välinpitämättömästi.

Täysin överiksi eivät suomalaiset kuitenkaan ainakaan ruuan suhteen vedä joulunakaan. Suurimmalla osalla kaikista jouluherkuista jää yli 10–20 prosenttia. Vain puolitoista prosenttia kertoo, että ruoista jää syömättä joulunaikaan yli 40 prosenttia. Tulokset käyvät ilmi Dr. Oetkerin marraskuussa teettämästä kyselytutkimuksesta.

Eniten joulupöydästä jää yli jälkiruokia ja leivonnaisia. Makeiden herkkujen lisäksi pyhien jälkeen jääkaapista löytyy yleisimmin juureslaatikoita, rosollia ja monen joulupöydän kunkkua eli kinkkua.

Jouluruokiin käytetään noin 100–150 euroa. Vaikka rahaa kuluu, joka viides heittää syömättä jääneet jouluherkut roskiin. Ei kuitenkaan ilman tunnetta.

Naiset tuntevat syyllisyyttä miehiä enemmän. Ikäryhmistä syyllisyys korventaa pahiten eläkeläisiä.

Miehet taas tuntevat naisia useammin katumuksen. Suoranaista surua ja häpeää tuntee noin 10 prosenttia suomalaisista.

Yleisin syy hävikin kertymiseen on se, että ruokaa on laitettu liikaa ja sitä on määrällisesti liian paljon tarjolla. Moni pelkää ruuan loppumista kesken erityisesti jouluna.

Toinen melko yleinen syy jouluruuan pois heittämiseen on nopea kyllästyminen raskaaseen ruokaan. Osalle jouluruuan pakkauskoot ovat myös liian isoja.

Yhä useampi yrittää kuitenkin jatkojalostaa joulun ylijäämäruokaa. Sitä muun muassa säilötään ja pakastetaan. Moni koostaa joulun ylijäämäruuasta esimerkiksi välipäivien pitsaa tai hernekeittoa.

Tärkeintä lienee muistaa se, että jouluruokienkin hankinnassa kannattaa ehdottomasti käyttää harkintaa ja etukäteissuunnittelua. Joulun ruokapöydässä on usein tarjolla monen moista herkkua. Mitä useampaa sorttia on tarjolla, sitä pienempi on kunkin erillisen ruokalajin menekki.

Sanonta, vähemmän on enemmän, toimii loistavasti punaisena lankana myös jouluruuan suhteen.