Jämsäläiset maksavat paperimiesten virheistä

Minun ikäluokkani vielä muistaa miten "paperimaakareille" ei riittänyt se, minkä toiset ammattiliitot hyväksyivät. He vaativat aina vähän enemmän. Silloin maamme paperitehtaat vielä tuottivat ja niillä oli varaa se maksaa. Pääasia, että tehtaat pyörivät.

Kuitenkin se olisi jo silloin pitänyt nähdä, että tämä ei voi olla jatkuvaa. Nyt se alkaa paljastua. Onhan näitä jo suljettu aikaisemminkin paperitehtaita maassamme, mutta jotta tämä asia huomataan, sen täytyi tapahtua UPM:n tehtaalle Jämsässä. Ei UPM varmasti lopeta tuottavaa tehdastaan, mutta tuottamattoman kyllä.

Takavuosina muistan yksiä paperin työehtosopimusneuvotteluja, jotka johtivat lakkoon. Silloin haastateltiin yhtä "paperimiestä" Lohjan paperitehtaalta. Heille oli jo luvattu hyvä korotus palkkoihin. Tämä paperimies vaati kaikien näiden luvattujen korotusten päälle vielä 10 prosenttia. Tämä oli takavuosina tavanomaista.

Nyt kiistellään siittä, että on Ruosissa ja Saksassa alhaisemmat palkat kuin Suomessa. Joka tapauksessa Suomessa on aina korkeammat muut kustannukset, mitä ne ovat näissä muissa maissa. Esimerkiksi kuljetuskustannukset täältä ovat vallan toiset, mitä ne ovat esimerkiksi Saksassa.

Eli nyt "paperimiehet" alkavat maksaa kovaa hintaa takavuosien "nylkemisestään", mutta toivoa sopii, että näitä ei nyt ainakaan heti tule lisää. Vaakakupissa varmasti on vielä vanhempia tehtaita ja varsinkin niistä monien yksittäisten koneiden alasajo.

Tästähän on yksi esimerkki muun muassa Raumalta tässä  viime vuosina.

Rauno Jokiniemi