Järjellinen tyssää perustuslakivaliokunnan muuriin

Uskomatonta, mutta siltä se nyt näyttäytyy, että eduskunnan perustuslakivaliokunta on politisoitumassa. Tämän havainnon vahvistaa kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuden professori Martin Scheinin, joka sanoo seuranneensa Suomen koronakeskustelua huolestuneena.

Ylen haastattelussa Martin Scheinin näkee ongelmana siinä sen, että koronapäätökset ovat politisoitumassa. Hänen mukaansa perustuslakia pidetään vain keppihevosena, kun koronalla tehdään ilmiselvää päivän politiikkaa.

Siltä se näyttäytyi nytkin, kun hallituksen esitys liikkumarajoituksista perustuslakivaliokunnassa kaatui. Perustuslaista oli valikoitunut kohdat, joihin eivät lakien osaajien virkamiesten ja terveysviranomaisten liikkumarajoitukset soveltuneet.

Suomalaisista enemmistökin oli hallituksen rajoitusten kannalla. Kansa haluaa päästä vaarallisesti koronasta eroon.
Perustuslakivaliokunta tähdentää, että liikkumarajoitukset kohdentuisivat yksityisten koteihin. Sinne hallituskin pyrki vaikuttamaan laajalla liikkumisrajoituksella. Ongelmatonta ei ole suoraan yksityisten kotielämään puuttuminen, kuten ei valvontakaan.

Hallitukselta odotetaan uutta esitystä. Mutta perustuslakivaliokunta sai jo nyt hallituksen esityksen kaatamisellaan poliittisen aseen erityisesti pääministeri Sanna Mariniin (sd) kohdistetulle ajojahdille, joka julkkisuudessa näyttää vain kiihtyvän.

Perustuslakivaliokunnan politisoituminen tietäisi vaikeuksia myös sote-uudistushankkeelle. Hallitus ei saisi sote-asiassakaan onnistua. Herättää kysymään, että onko perustuslakivaliokuntaan rakentumassa pysyvä muuri, johon kaikki järjelliset asiat puoluepolitikoinnin takia törmäävät.

Perustuslakivaliokuntaa johtavat Antti Rinne (sd) puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana kokoomuksen Antti Häkkänen.

Pentti Välimaa