Euran ja Eurajoen kannattaisi pikaisesti harkita liitosta ytimeen, Raumaan

Suomen kunnista ja kaupungeista valtaosa on talouskurimuksessa. Korona-epidemia vähentää entisestään niiden verokertymiä. Muuttotappion ja alhaisen syntyvyyden vaikutukset on nähty toki kunnissa koko 2000-luvun ajan. Välttämättömiä johtopäätöksiä näivettymisestä ei ole haluttu, uskallettu tai osattu tehdä.

Kunnat ovat käpertyneet sisäänpäin. Haetaan vain säästöjä.

Vuonna 2012 Kataisen hallituksen kuntaministeri Henna Virkkunen käynnisti kuntauudistuksen. Virkkunen tavoitteli luonnollisten työssäkäyntialueiden kattavia kuntia (seutukunta). Hän halusi rakentaa riittävän vahvat kuntayksiköt, jotka pystyisivät tarjoamaan laadukkaat lakisääteiset palvelut. Uudistus olisi vähentänyt kuntien lukumäärää merkittävästi. Seutukunnissa aloitettiin kuntien väliset neuvottelut, alku näytti lupaavalta.

Sitten alkoi myyräntyö. Oppositiossa ollut keskusta näki vahvistuvien kuntien oleva uhka maakuntahallintohaaveille ja alkoi voimakkaasti vastustaa. Virkkusen kuntauudistushankeen kaatoi lopulta hallituksen sisältä SDP, joka aluksi oli tukenut tavoitetta. Henna Virkkunen oli näin jälkeenpäin arvioiden oikeaan aikaan liikkeellä, mutta poliittinen peli tuhosi sen taputusten kera.

Sen jälkeen kukaan valtakunnanpoliitikko ei ole uskaltanutkaan ajatella ääneen kuntauudistusta.

Kuntien asema on nyt taloudellisesti paljon huonompi. Niihin on vaikea saada päteviä virkamiehiä ja vastuullisille luottamushenkilöpaikoille ei ole enää tungosta. Kysyn, löytyykö maakuntatasolta vastuuntuntoisia päättäjiä, jotka käynnistäisivät vapaaehtoisuuteen perustuvan kuntien välisen vuoropuhelun mahdollisesta kuntaliitoksista.

Rauman seutu on Satakunnan vahvin tulevaisuudessa, Euran ja Eurajoen kannattaisi pikaisesti harkita liitosta ytimeen!

Pelkään hieman, että kuntaliitokset ajatuksena vielä torjutaan. Verukkeena voisi olla se, että katsotaan nyt ensin tämä sote- uudistus. Se katsominen tarkoittaa vähintään viittä kidutusvuotta kunnissa ja merkittävää palveluiden karsintaa. Sen jälkeen ei tarvitse tehdä kouluverkkoselvityksiä, kun jäljellä kunnassa on vain yksi koulu, jos sitäkään.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos, Huittinen