Järki päässä jäällä

Suomessa hukkui joulukuussa 10 ihmistä. Hukkuneista yhdeksän oli miehiä ja heistä kaikki hukkuivat jäihin vajoamisen seurauksena.

Kaikkiaan viime vuonna hukkui 113 ihmistä. Luvut käyvät ilmi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämistä ennakkotiedoista.

Korona on värittänyt kuluneen vuoden aikana lähes kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Niinpä koronan pitkä sormi on sotkeutunut myös tuoreimpiin hukkumistilastoihin.

Keväällä alkanut epidemia sai suomalaiset jalkautumaan luontoon ennennäkemättömällä voimalla.

Mittaushistorian lämpimin vuosi ja sitä kautta heikot jäät lisäsivät siten merkittävästi jäihin vajoamisen seurauksena hukkuneiden määrää.

Tilastojen mukaan viime vuonna jäihin hukkui 28 ihmistä, mikä on 22 enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Heikoista jäistä puhutaan Suomessa joka syksy ja talvi. Siitä huolimatta näitä ikäviä ja niin turhia onnettomuuksia sattuu vuodesta toiseen.

Tiedon puutteesta ei voi olla kysymys.

Sen sijaan ongelma lienee itse salakavalassa jäässä.

Vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat vahvasti jäätilanteeseen. Tämän takia koko maassa on varottava heikkoja jäitä, ja jäälle lähtöä on aina syytä harkita tarkkaan.

Täällä länsirannikolla ei jäätä ole juuri vielä tänä talvena näkynyt. Pientä pakkasta on kuitenkin ollut jo useamman päivän ajan. Jossain vaiheessa pienemmät lammet ja järvet saavat meilläkin jääkannen ylleen.

Mikään ei houkuttele lähtemään jäälle enemmän kuin lumesta puhdas, kirkas jää. Muun muassa monet retkiluistelijat etsivät erityisesti näitä paikkoja ja hetkiä.

Vaikka seitinohut jääkansi houkuttaakin vetämään luistimet jalkaan, ei luistelua alle viiden sentin paksuisella teräsjäällä tule harrastaa.

Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein.

Jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää.

Vanha mantra – järki jäällä, toimii siis loistavasti edelleen.