Jäsenkato arkkipiispan suurin huoli

Kirkon jäsenkato on yksi uuden arkkipiispan isoimmista huolista, ellei peräti suurin.

Viime vuonna kirkosta erosi Suomessa reilut 52 000 jäsentä. Kirkkoon liittyi viime vuonna noin 16 500 uutta jäsentä, joten vähennystä kertyi melkoisesti (LS 16.1.).

Rauman seurakunnasta erosi viime vuonna 333 ihmistä. Uusia jäseniä seurakunta sai 141.
Vuoden aikana Suomessa kastettiin 33 700 lasta, mutta kun kirkon jäseniä kuoli 44 300, jäsenkato lisääntyi myös tätä kautta.

Tammikuussa kirkosta erosi selvästi enemmän jäseniä kuin vuosi sitten. Syyksi on löydetty Helsingin piispa Teemu Laajasalon tuhlaileva rahankäyttö, jota on paljon julkisuudessa riepoteltu.

Todennäköisesti monen tammikuussa eronneen päätöksessä painoi korkeaa moraalia enemmän kuitenkin paljon raadollisempi tekijä.

Raha, tietenkin.

Kirkosta eroaminen kiihtyy yleensä joulukuussa. Näin oli myös viime vuonna. Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan vuoden viiden viimeisen päivän aikana kirkosta erosi reilusti yli 6000 suomalaista.

Näin he välttyivät maksamasta kirkollisveroa.

Raumalla kirkollisvero on 1,25 prosenttia. Esimerkiksi 3200 euron kuukausipalkkaa tienaava raumalainen säästää vuodessa noin 400 euroa, mikäli ei kuulu kirkkoon.

Onko se paljon tai vähän? Ehdotonta oikeaa vastausta ei ole. Kyse on arvoista ja arvostuksista.

Useimmat suomalaiset pitävät kirkkoa ja sen työtä edelleen arvossa ja arvokkaana. Noin 71 prosenttia suomalaisista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

Seurakunnat tekevät tärkeää työtä, niin hengellistä kuin maallistakin.

Monelle kirkkoon kuulumisessa on toki kyse niin sanotusta tapakristillisyydestä. On tapana kastaa lapset, siunata vainajat ja mennä naimisiin nimenomaan kirkossa.

Jos ja kun raha on selvästi yleisin syy kirkosta eroamiseen, tähän ongelmaan tuskin löytyy viisastenkiveä uudelta arkkipiispalta. On hän sitten Tapio Luoma tai Björn Vikström.

Sen kumpikin tietää, että kirkon on pystyttävä uudistamaan toimintatapojaan ja saatava paremmin viestiään esiin julkisuudessa.

Kirkonkin on nykyisin kamppailtava kansalaisten huomiosta.