Jätevesi paljastaa koronan ja huumeet

Rauma on mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesien koronatutkimuksessa, jonka avulla saadaan tietoa paljonko eri alueilla esiintyy pandemian aiheuttanutta virusta (LS 23.4.).

Tutkimus täydentää vasta-ainetestauksesta ja yksittäisistä koronatesteistä saatavaa kokonaiskuvaa viruksen levinneisyydestä.

Pidempään jätevesistä on kerätty tietoa huumeiden käytöstä. Mitä aineita missäkin käytetään ja kuinka paljon? Siitä jätevedet paljastavat miltei reaaliaikaista tietoa.

Se on arvokasta tietoa, jota ei kyselytutkimuksilla luotettavasti pystytä hankkimaan. Osaa käyttäjistä on vaikea tavoittaa tai saada vastaamaan, eivätkä kaikki huumeidenkäytöstään kerro.

Poliisin, tullin ja muiden viranomaisten tilastoissa puolestaan ei koskaan näy kuin osa huumeiden käytöstä ja siihen liittyvistä rikoksista. Näihin lukuihin vaikuttavat esimerkiksi poliisin liikenneratsioihin käytettävissä olevat resurssit ja Silkkitie-tutkinnan kaltaiset suuret vyyhdit.

Torstaina julkaistu THL:n tuorein jätevesitutkimus kertoi pääkaupunkiseudun pitkäaikaisen seurannan tuloksista.

Koronarajoitukset eivät vähentäneet huumeiden saatavuutta tai käyttöä. Amfetamiinia kului keväällä pääkaupunkiseudulla enemmän kuin koskaan. THL:n mukaan amfetamiinin käyttö on kolminkertaistunut vuodesta 2013.

Muidenkaan tutkittujen huumeiden käytössä ei havaittu keväällä selvää laskua.

Pääkaupunkiseudulla ja etelän suurissa kaupungeissa huumeiden käyttö on yleisempää kuin muualla Suomessa, mutta joka puolella niitä liikkuu.

Huumeet ovat osa arkea ja juhlaa Suomessa. Siitä paljastava esimerkki: liikenteessä tilastoitiin keväällä ensi kertaa enemmän huumekäryjä kuin alkoholirattijuopumuksia.

Syksyllä THL julkaisee jätevesituloksia 27 kaupungista. Rauma on nyt ensi kertaa mukana seurannassa, jonka piirissä on yli puolet suomalaisista.

THL vastaa Suomen osuudesta Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen jätevesitutkimuksessa. Näin päivittyy tilannekuva maanosasta.