Jengiväkivallasta tuli vaalien pääteema

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on tärkeässä roolissa, kun Ruotsissa vaalien jälkeen kootaan uutta hallitusta. Kuva: Björn Larsson Rosvall

Kesän viiletessä ja pimetessä syksyksi alkavat katseet kääntyä kohti ensi kevään eduskuntavaaleja. Yksi iso vaaliteema putosi pois, kun Suomi päätti hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä pikavauhdilla jo viime keväänä.

Aivan selvää on, että vaalikampanjoissa puhutaan energian riittävyydestä ja varsinkin hinnasta. Harva taitaa osata vielä hahmottaa, mihin kaikkeen sähkön hinnan raju nousu voi vaikuttaa. Kevääseen mennessä se ehtii tuottaa runsaasti raflaavia otsikoita ja kuumia puheenaiheita.

Varmasti keskustellaan myös terveydenhuollosta. Vuosikausia väännetty sote-uudistus saatiin maaliin, ja uudet hyvinvointialueet aloittavat vuodenvaihteessa. Hallintomallista päättäminen ei vielä ongelmia ratkaissut.

Puolessa vuodessa voi pintaan nousta myös uusia kansalaisia kuohuttavia aiheita.

Niin kävi naapurissakin. Siellä parlamenttivaalien kärkiteemaksi nousi rikollisuus.

Tunnevaaleista puhuvat Ruotsin tunnetuimmat politiikan toimittajat ja siitä, miten historiallinen on sunnuntaina 11. syyskuuta huipentuvan vaalikampanjan ykköspuheenaihe.

Rikollisuus ja jengiväkivalta jättivät varjoonsa myös terveydenhoito- ja koulutuskeskustelun. Se näkyy viime hetken mielipidemittauksissa ruotsidemokraattien nousuna kakkospaikalle ohi maltillisen kokoomuspuolueen (LS verkko 3.9.).

Ruotsidemokraatit edustaa länsinaapurien puoluekartalla samaa kuin perussuomalaiset meillä. Puolueen kannatuksen nousua selittää suorasanainen maahanmuuttokritiikki.

Ääni naapurin kellossa on muuttunut. Ruotsidemokraattien lailla myös sikäläinen kokoomus kampanjoi turvallisuudella ja maahanmuuton karmeimpien ääritapausten kitkemisellä.

Myös nykyinen valtapuolue sosiaalidemokraatit on kääntänyt kelkkansa. Pääministeri Magdalena Andersson on ottanut vahvasti kantaa kotiutumisen vakaviin ongelmiin: maassa pitää elää maan tavalla.

Uutta asetelmassa on, etteivät sosiaalidemokraatit sulje pois edes sinipunavaihtoehtoa kokoomuksen kanssa. Sellaista on pidetty mahdottomana.

Voi olla, että Suomessakin nähdään aika erilaiset vaalit.