Johan alkaa energian säästäminen jälleen kiinnostaa

Milloin näissä johdoissa virtaa säännöllisesti OL3:n tuottamaa sähköä? Se kiinnostaa nyt monia suomalaisia, ja hyvästä syystä. Kuva: Janne Rantanen

Energiaviraston tilastojen mukaan kotitalouksien sähköstä maksama kokonaishinta nousi viime vuonna 25 prosenttia, sähkölämmittäjien peräti 35 prosenttia.

Tänä vuonna sähkön hinta nousee vielä enemmän.

Se näkyy karvaimmin kahden vuoden määräaikaisissa sopimuksissa, jotka ovat olleet suosittuja. Tällä hetkellä uudet tarjoukset ovat nelinkertaisia voimassa oleviin verrattuna.

Sähkölämmitteisissä taloissa se tarkoittaa tuhansien eurojen vuosittaista lisälaskua.

Kun sellaisia tarjouksia tulee sopimuskautensa lopulla oleville asiakkaille, alkaa energian säästö kummasti kiinnostaa.

Ilmalämpöpumput käyvät nyt hyvin kaupaksi, kun niiden takaisinmaksuaika on tuntuvasti lyhentynyt.

Tutuilla ja tylsillä keinoilla pystyy myös pienentämään sähkö- ja lämmityslaskujaan niin, että se näkyy ja tuntuu.

Kokeneempi kansanosa muistaa vielä 1970-luvun öljykriisin.

Silloin valtio kehotti pitämään sisälämpötilat korkeintaan 20 asteessa ja lämmittämään autoa vain yli 10 asteen pakkasilla. Nopeusrajoitukset laskettiin 80:een, autourheilu kiellettiin. Valaistusta pyydettiin rajoittamaan, mainosvalot pimentämään kokonaan.

Öljykriisi unohtui hiljalleen, kun palkansaajien ansiotaso jatkoi tasaista nousuaan. Kun vielä sähkö oli verrattain edullista, energianeuvonnan säästövinkit menivät monella toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Pian vanhat neuvot nousevat arvoonsa.

Satojen eurojen säästöjä on tehtävissä pienillä arjen valinnoilla, jotka eivät juuri elämisen tasoa laske.

Miksi sisällä pitäisi talvellakin tarjeta t-paidassa ja shortseissa? Lämmittäähän sekin, jos kahden asteen pudotuksella laskusta leikkautuu 10 prosenttia.

Jopa teineille riittää muutaman minuutin suihku.

Kaikkein pienimpienkin toimien merkitys moninkertaistuu, kun teemme ne yhdessä, viestittää Motiva ja vetoaa: osoita suomalaista sinnikkyyttä ja tartu energiansäästön haasteeseen.