Johtoon taputetulla Poikelalla vahva tuki

Rauma sai tällä viikolla uuden kaupunginjohtajan, kun kaupunginvaltuusto valitsi kasvatustieteen maisterin, Liedon kunnanjohtajan Esko Poikelan virkaan.

Valinta sujui ennalta sovitusti ilman yllätyksiä ja kättentaputusten kera.

Poliittiset ryhmät olivat jo aiemmin ottaneet tavoitteekseen, että löytyy yksi yhteinen ehdokas, joka voidaan valita kaupunginjohtajaksi ilman virkavaalia. Näin tapahtui.

Täysiä tyylipisteitä Rauma ei hakuprosessista saa, koska haku ei ollut täysin julkinen.

Kritiikkiä on annettu siitä, että ehdokkaita etsittiin myös salaisesti konsultin kautta eikä ainoastaan julkista kaistaa pitkin.

Päättäjille ei valinnassa ollut kuitenkaan epäselvyyttä. Esko Poikela sai yksimielisen tuen, joka toivon mukaan antaa myös vahvan selkänojan onnistuneeseen viranhoitoon.

Toisaalta hyvät olivat edellytykset edellisellä kaupunginjohtajalla Johanna Luukkosellakin, vaikka hänet valittiin äänestyspäätöksellä.

Ainakin ulkoisesti vaikutti, että Luukkonen sai täyden työrauhan.

Todellinen tuki Poikelalle punnitaan sekin vasta, kun varsinaiset toimet virassa alkavat. Kukin tulkoon arvioiduksi tekojensa mukaan.

Uuden kaupunginjohtajan viranhoito alkaa näillä näkymin vasta ensi vuonna. Poikelalla on velvollisuuksia hoidettavanaan vielä Liedossa.

Valitettavasti uusi kaupunginjohtaja ei siksi pääse remmiin nyt syyspuolella osallistuakseen ensi vuoden talousarvion valmisteluun.

Talousarviossa on kuitenkin kyse yhdestä tärkeimmistä päätöksistä, mitä vuoden aikana kaupungissa tehdään.

Tärkeät päätökset eivät toki budjettiin lopu. Työn alle tulee kaupungin uusi päästrategia, joka on jatkoa Rauman tarinalle ja sen kakkososalle.

Strategiatyöhön kaivataan kaupunginjohtajaa viitoittamaan suuntaa.

Strategia on toivottavasti aiempia konkreettisempi ja sisältää hyvin selkeitä tavoitteita. Näin on se myös yhä ymmärrettävämpi sekä kaupunkilaisille että päättäjille.