Jokin mättää onnellisten maassa

Sanomalehtiuutisen mukaan Harjavallan sairaalan nuorisopsykiatrinen suljettu osasto on kärsinyt ylipaikoista kroonisesti jo vuosia. Ensimmäisenä koronavuotena tehtiin hoitojaksojen määrässä uusi ennätys.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa, mutta jokin tässä nyt mättää.

Kehitys kääntyi huonompaan suuntaan jo 1990-luvulla ja sen jälkeen tilanne on vain pahentunut. Mielenterveyspalvelujen leikkaaminen takavuosina ei parantanut asiaa ja siitä voi tulla iso lasku, jos hoidetaan vain seurauksia sosiaaliviranomaisten ja poliisin avustuksella. Oleellista on saada apua jo siinä vaiheessa, kun on vielä mahdollisuus hoitaa asia lievemmillä keinoilla.

Koskelan tapaukseen ja muihin vastaaviin nuorten tekemiin rikoksiin näyttää kaikkiin liittyvän nuorten mielenterveysongelmat. Jos terveenä syntynyt lapsi on jo 7-vuotiaana krooninen mielenterveyspotilas, niin silloin ollaan jo äärimmäisten kysymysten äärellä.

Näin pienen kansan keskuudessa ei olisi varaa menettää tulevaisuuden mahdollisuuksia mielenterveysongelmien laiminlyömisellä.

Olisi hyvin toivottavaa, että päättäjät valtionhallinnossa voisivat ottaa kantaa siihen, että verorahoja kohdennetaan todella tarpeellisiin kohteisiin, kuten tähänkin tarkoitukseen.

Harjavallan hoitoyksikkö on tehnyt hyvää työtä jo vuosikymmenet ja toivoisin sinne lisää resursseja tilanteen helpottamiseksi. Jokainen työkykyiseksi saatu mielenterveyspotilas on hyvin arvostettava saavutus.

Koulupsykologeja ei saada pikavauhtia lisää, joten kuntien ja valtionhallinnon päättäjien olisi hyvä miettiä sitä ns. isoa kuvaa eli mikä tässä nyky-yhteiskunnan muutos- ja hallintohulinassa on mennyt niin pieleen, että mielenterveysongelmat ovat jo vuosia aiheuttaneet erilaisia ääri-ilmiöitä.

Pertti Salo

Kuntavaaliehdokas (vas.), Eurajoki