Joko sinulla on Koronavilkku?

Koronavilkku-sovellus oli Suomessa ladattu puhelimiin keskiviikkona puoliltapäivin jo liki 1,4 miljoonaa kertaa. Latausmäärä vastaa neljännestä Suomen väestöstä.

Sovellus keräsi miljoona latausta vain noin vuorokaudessa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on luonnehtinut suomalaisten latausintoa odottamattoman suureksi.

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että esimerkiksi Espanjassa vastaava sovellus on ollut käytössä jo pidempään, mutta sen on ladannut vain reilut kaksi miljoonaa yli 46 miljoonasta espanjalaisesta.

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä.

Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Se tuottaa yhteiskunnalle sitä enemmän hyötyä, mitä useampi sen omaan puhelimeensa lataa.

Miljoona lataajaa tarkoittaa sitä, että miljoonalla ihmisellä on nyt mahdollisuus saada nopeasti tieto siitä, ovatko he mahdollisesti altistuneet koronavirustarunnalle. Sillä tiedolla pystytään jo mukavan tehokkaasti katkomaan esimerkiksi tartuntaketjuja.

Sovellus toimii uusimmissa älypuhelimissa. Se hyödyntää tunnuskoodien ja kohtaamistietojen luomiseen tietorajapintaa. Sovelluksen käyttö on tietoturvallista, vaikka se vaatikin puhelimen sijaintitietojen sallimista.

Koronavilkku ei tallenna ihmisten nimiä, syntymäaikoja tai yhteystietoja. Se ei pysty myöskään selvittämään ihmisten henkilöllisyyttä.

Eli jos käy niin, että puhelimessasi oleva Koronavilkku piippaa, tiedät vain sen, että olet mahdollisesti altistunut koronalle. Et kuitenkaan saa tietää, kuka sinut on altistanut tai missä.

Uusien koronavirustartuntojen määrä on pysynyt viimeiset viikot tasaisena Suomessa. Koronavilkun lataaminen puhelimeen kannattaakin juuri nyt, kun tautitapaukset ovat maltillisia.

Pelkästään sovelluksen voimaan ei kannata luottaa. Sen lisäksi tarvitaan edelleen aktiivista käsienpesua ja turvavälien pitämistä.