Josko juhannuksena alkaisi helpottaa?

”Päättäjät kautta maailman pähkäilevät parhaillaan vaikeita valintoja. Missä määrin ja mihin tahtiin poikkeustilarajoituksia voidaan purkaa? Rajoitusten ja kieltojen negatiiviset vaikutukset voimistuvat viikko viikolta”.

Lainaus on Länsi-Suomen pääkirjoituksesta viime vuoden huhtikuulta. Silloin nähtiin, ettei korona viikoissa ohi mene. Rauman seudulla epidemiahuipun ennakoitiin osuvan juhannuksen tietämille.

Viime suvesta selvisimme näillä nurkilla vähillä tartunnoilla.

Vuosi sitten valmistauduimme poikkeuskesään, jonka uskottiin jäävän ainutkertaiseksi. Tai niin ainakin kovasti toivoimme.

Virus alkoi rajummin velloa vasta loppuvuodesta. Epidemian huippu ilmeisesti ajoittui vasta tähän kevääseen – ellemme sitten joudu kokemaan taudillista takatalvea.

Niinpä edessä on toinen poikkeuskesä.

Harva se päivä saamme taas uutisia manattujen rajoitusten jatkumisesta ja tapahtumien peruutuksista.

Rohkaiseva askel eteenpäin on rokotustahdin kiihtyminen. Torstaihin mennessä Suomessa oli annettu miljoona piikkiä. Rokotettuja on yli 900 000.

”Tämä on hyvä uutinen, sillä jo yksi annos mitä tahansa Suomessa käytettävää koronarokotetta antaa hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan”, sanoi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lähes kaikki ikääntyneet ehtivät saada koronarokotteen huhtikuun puoleenväliin mennessä ja lähes kaikki riskiryhmiin kuuluvat toukokuun puoleenväliin mennessä.

Kasvomaskit ja käsidesit kuuluvat siitä huolimatta kesän 2021 varustukseen.

Tämän hetken valistuneen arvauksen mukaan koronatilanne alkaisi helpottaa juhannuksen maissa. Asiantuntijat kuitenkin korostavat, että lähellekään niin sanottua normaalia emme pääse kuin aikaisintaan loppukesällä.

Hyvää poikkeuspääsiäistä Länsi-Suomen lukijoille!

”Lähes kaikki riskiryhmiin kuuluvat saavat koronarokotteen toukokuun puoleenväliin mennessä.”