Jotta kukaan ei hukkuisi

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, pukemalla pelastusliivit aina vesille lähdettäessä sekä olemalla vesillä selvin päin.

Alkuvuoden aikana on hukkunut jo 64 ihmistä, joista viisi Satakunnassa. Pelkästään heinäkuussa hukkui 20 henkilöä.

Heinäkuun helteet houkuttelivat ihmiset vesille ja veden äärelle, mikä näkyi vallitettavasti myös tilastoissa ja pelastuslaitosten tehtävien määrässä. Huolestuttavaa on, että kesän aikana on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta.

Alle 15-vuotiaita lapsia on hukkunut kuusi toukokuun lopusta tähän päivään.

Lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja leikkivät mielellään veden äärellä. Syksyn sateiden myötä myös erilaiset ojat ja lätäköt kiinnostavat lapsia. Hukkumisia ei tapahdukaan pelkästään meren, järven tai muun ison veden rannoilla – se voi valitettavasti tapahtua pienenkin vesilätäkön äärellä.

Monet luulevat, että hukkuminen on äänekästä ja näkyvää. Hyvin usein se on kuitenkin hiljaista ja todella nopeaa. Jos katse on esimerkiksi kännykässä tai kirjassa, voi kohtaloksi koituva tilanne jäädä huomaamatta.

Suurin osa suomalaisista osaa uida. Harva kuitenkaan tietää, miten uimataito määritellään. Se ei ole vielä uimataitoa, että räpyttelee käsillä ja jaloilla laiturin nokassa, jossa jalat osuvat maahan.

Pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaan uimataitoinen on henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys. Asenne on tapa, jolla suhtaudutaan erilaisiin asioihin. Se on tapa, jonka jokainen päättää itse. Lähdetkö mökkirannasta uimaan humalassa, jätätkö pelastusliivit pukematta venereissulla tai päivitätkö samalla someasi, kun lapsesi leikkii rantavedessä?

Asenne on valinta, jota voi tarvittaessa muuttaa.