Joudumme nyt sietämään epämukavuutta

Suomen hallitukselta vaadittiin, varsinkin sosiaalisessa mediassa, tiukempia otteita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Vaatimusten kärjessä oli koulujen sulkeminen.

Sen odotetun päätöksen hallitus maanantaina iltapäivällä tekikin – ja monta muuta kovaa ratkaisua saman tien.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti, että Suomi ottaa valmiuslain käyttöön, ja esitteli pitkän listan rajoituskeinoja.

Koulujen lisäksi kiinni laitetaan miltei kaikki julkisen sektorin vapaa-ajan tilat. Hallitus suosittelee yritysten, seurakuntien ja yhdistysten tekevän samoin.

Hätkähdyttävältä kuulosti julkisten kokoontumisten rajoittaminen korkeintaan kymmeneen henkilöön ja suositus välttää tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla kuten kauppakeskuksissa.

Yli 70-vuotiaat hallitus velvoittaa pysymään mahdollisuuksien mukaan ”karanteenia vastaavissa olosuhteissa”.

Hoitolaitoksissa ja sairaaloissa kielletään lähtökohtaisesti ulkopuolisten vierailut.

Matkustajaliikenne Suomesta ja Suomeen keskeytetään nopeasti. Marin myönsi hallituksen varautuneen myös maan sisäisiin liikkumisen rajoituksiin.

Rajuja ratkaisuja, joiden vuoksi joudumme sietämään epämukavuutta ja epävarmuutta, jotta Suomi selviää kuten pääministeri totesi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunilla oli tiedotustilaisuudessa niin ikään pitkä lista julkistettavana. Hän esitteli keinoja turvata yritysten rahoitus.

Terveys edellä mennään, mutta talous on sekin elintärkeä asia. Kirjaimellisesti. Yritysten hengissä pysyminen on elintärkeää, koska ilman niiden työpaikkoja ei kerry verotuloja terveydenhuollon laskujen maksamiseen.

Kulmunilla olikin tärkeä viesti suomalaisille: käyttäkää lähellä toimivien yritysten palveluita, jos vain pystytte.

”Käyttäkää lähellä toimivien yritysten palveluita, jos pystytte.”