Joukkoliikenteen tulevaisuus Raumalla ja Satakunnassa

Olen kerran vaihtanut junaa sekä nyt tänä keväänä uudemman kerran tutustunut Ruotsin itäisellä rannikolla sijaitsevaan historialliseen ja kauniiseen Kalmarin kaupunkiin, joka on myös Kalmarin läänin pääkaupunki.

Kalmar itsessään on hyvinkin Rauman kokoinen kaupunki, ja Kalmarin lääni on hyvinkin pinta-alaltaan sekä asukasluvultaan Satakuntaan verrattava:

Kalmarin läänin pinta-ala on 11 165 km², asukasluku 233 090, väestötiheys 20,9 asukasta/km².

Satakunta on ilman merialueita 8 269 km², asukasluku 212 200, väestötiheys 27,13 asukasta/km².

Myös sijainti rannikolla tekee Kalmarin läänistä jotenkin täysin Satakunnan rinnakkaisulottuvuuden kopion.

Olen alasta kiinnostuneena sekä sitä seuranneena kuitenkin murheellisena seurannut uutisia Satakunnastakin. Raumalla suunniteltiin vakavissaan siirryttävän kutsutaksi-tyyppiseen joukkoliikenteeseen, joka käsittääkseni onneksi ei toteutunutkaan?

Porissa taasen linja-autonkuljettajia päädyttiin irtisanomaan korona-aikana, ja nyt ala yleisesti huutaa työvoimapulaa.

Ruotsissa sekä muissa Pohjoismaissa matkatessa minuun on aina tehnyt vaikutuksen sekä myös suorastaan naapurikateuden, miten he ovat valovuosia meitä edellä julkisen liikenteen kokonaisuuden järjestämisessä.

Hämmästelinkin ensi kertaa Kalmariin saapuessani, kuinka väkiluvultaan Rauman kokoisen kaupungin matkakeskuksella oli aivan jatkuvaa bussiliikennettä sisään ja ulos, ja toki myös kulkijoitakin näytti riittävän Kalmarin lääninliikenteen busseihin.

Aikatauluja tutkaillessani huomasinkin, että kaupungin sisäiset linjat 401 ja 405 lähtivät rautatieaseman bussiterminaalista molemmat ruuhka-aikaan peräti 5 minuutin vuorovälillä, muina aikoina 10 minuutin sekä viikonloppuisin vuoroväli näytti olevan 20 minuuttia.

Liikennöintiä oli aamuneljästä iltamyöhään. Myös pidempiä maakunnan seutubusseja näytti lähtevän varsin tiheään.

Toki myös oli vertailtava kaukoliikenteen yhteyksiä.

Kautta aikain on Poristakin lähtenyt illan viimeinen juna Tampereelle suorastaan hämmentävän aikaisin. VR näyttäisi tarjoilevan illan viimeistä yhteyttä Tampereelle klo 18.12. Matkahuolto taas tarjoilee Raumalta illan viimeistä linja-autoyhteyttä Tampereelle klo 17.55 ja Helsinkiin klo 17.00.

Kalmarista junia lähtee tasatunnein aamukuudesta aina iltayhdeksään. Suorin junin pääsee mm. Göteborgiin, Kööpenhaminaan, Malmöön sekä Linköpingiin.

Ja näiden yhteyksien myötä Kalmarin kaupunki ja lääni kytkeytyvät tiiviisti osaksi valtakunnan joukkoliikenneverkkoa.

Aina sanotaan, että Ruotsissa väestötiheys ja asukasluku on huomattavasti suurempi. Tietyissä paikoissa kyllä näinkin, mutta Kalmarin ja Blekingenkin alueella ollaan hyvin kotimaahan verrattavissa lukemissa.

Ja taasen pohjoisessa Ruotsissa – jossa sielläkin paikallisjuniakin kulkee – ollaan jo huomattavasti suomenkin Lappia pienemmissä asukasluku- sekä väestötiheyslukemissa.

Meidän olisi myös Suomessa alettava vaatia parempaa myös julkisen liikenteen saralla. Hallitusneuvotteluissa vaikutetaan kovasti pohdittavan, pitäisikö vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitetta siirtää. Itse lähinnä hämmästelen kunnianhimoista tavoitetta siihen nähden, miten vähän konkretiaa tässä maassa on tavoitteen saavuttamiseksi.

Suosittelen Kalmaria opintomatkakohteeksi, ja on se myös kaupunkilomailijalle varsin kaunis ja historiallinen kohde.

Rakkaudella kotimaata kohtaan – Raumalta Lieksaan, Hangosta Utsjoelle.

Antti Torppala,

Kaupunkiliikenteen linja-autonkuljettaja, Helsinki