Joulu tulee tänäänkin

Suomalaiseen jouluun liittyvät runsaat jouluruuat, omatekoiset joulukoristeet, joulupukki ja joulusauna.

Meillä jouluun on liitetty aina vahvasti vanhan pyhäinpäivän tienoille ajoittuneen sadonkorjuujuhlan, kekrin piirteitä.

Suomalaiseen joulupöytään kuuluvia ruokia ovat muun muassa erilaiset laatikot ja kalaruoat. Ennen joulukinkkua pöytään kannettiin kekripässi. Kalkkuna on tullut puolestaan kinkun haastajaksi jo 1940-luvulla.

Perinteiset jouluruuat ovat pitäneet pintansa vuosisatojen ajan. Tuttujen makujen joukkoon löytää kuitenkin joka vuosi tiensä myös uudemmat, erilaiset herkut, ja niin pitää ollakin.

Tänä vuonna raumalaisetkin ovat joutuneet muuttamaan joulunviettosuunnitelmiaan koronatilanteen vuoksi.

Perinteiset vierailut sukulaisten ja ystävien luona ovat vaihtuneet muutaman hengen juhlallisuuksiksi. Monesta perinteestä on jouduttu jopa luopumaan.

Toisille rajoitukset ovat olleet kova paikka, mutta osalle ihmisistä tervetullut poikkeus.

Rauman yli 300-vuotinen joulurauhan julistusperinnekin kokee tänä vuonna digitalisoitumiseen liittyvän muutoksen.

Julistusta voi seurata Rauman kaupungin YouTube-kanavalla, jonka jälkeen seurakunta lähettää omalla YouTube-kanavallaan jouluhartauden Rauman torilta.

Kumpaankaan tapahtumaan ei toivota kaupunkilaisia livenä paikalle. Muutos näkyy kaupunkikuvassakin, sillä joulurauhanjulistus on kerännyt Rauman torille noin 4 000–5 000 ihmistä. Tänä vuonna tori on hiljainen.

Vaikka korona onkin vahvasti mukana jokaisessa joulupöydässä, ei sen tule antaa pilata tärkeää juhlaa.

Sukulaisten ja ystävien seurasta voi nauttia esimerkiksi videoyhteyden välityksellä. Hautausmaalla voi edelleen käydä sytyttämässä kynttilän. Joulupukkikin voi kurkistella ikkunasta ja riisipuuroon voi piilottaa mantelin.

Joulu 2020 on erilainen. Erilaisuus ei ole kuitenkaan aina pahasta. Erilaisuus antaa mahdollisuuden synnyttää jotain uutta, jotain mikä ei ole mahtunut ajatuksiimme silloin, kun olemme viettäneet sitä paljon puhuttua normijoulua.