Juha-Lassi Tast vastaa palautteisiin ansioon suhteutetusta työttömyysturvasta

Kiitän tekstaritalikon kirjoittajia saamistani palautteista (LS 29.9.). Koska mielipidekirjoitukseni oli vastine artikkelille (LS 23.9.), käytin toimittajan valitsemaa ilmaisua, että Räsänen, Inkerin kirkko ja Venäjän ortodoksinen kirkko ”jakavat samat arvot, jotka liittyvät seksuaalietiikkaan, naispappeuteen ja perinteisiin perhearvoihin”.

Ehkä sanat ovat kapulakieltä, mutta tekstarin kirjoittaja kertoo kuitenkin ymmärtäneensä virkkeen tarkoituksen.

Kun kirjoitin valloitushaluisen suurvallan hyökkäyksestä ja aggressiivisesta itänaapuristamme, arvelin tästä käyvän ilmi, etten jaa Vladimir Putinin arvomaailmaa.

Pitää oppia ilmaisemaan itseään selvemmin. Oikean kristinuskon puolustaminen on tekosyy, jota Venäjä käyttää palauttaessaan vanhaa neuvosto- imperiumia.

Olen kiitollinen siitä, että saan asua pohjoismaisessa yhteiskunnassa, jossa voi vapaasti käydä tällaista mielipiteenvaihtoa. Sananvapaus vaikuttaa kyllä olevan kaventumassa, kun Päivi Räsänen on joutunut oikeuteen lainattuaan Twitter-viestissään Paavalin roomalaiskirjettä, jossa homoseksuaalisuuden harjoittamista kutsutaan synniksi ja häpeäksi.

Ei auttanut, vaikka Räsänen painotti kaikilla ihmisillä olevan saman ihmisarvon riippumatta siitä, elävätkö he Raamatun opetusten mukaan.

Kun kirkolliskokous hyväksyi naispappeuden vuonna 1986, samalla hyväksyttiin ponsi, että naispappeuden torjujilla on edelleen toiminnanvapaus kirkossa. Toisin on käynyt. Siksi kymmeniä miehiä on vuosien mittaan vihitty papeiksi ja diakoneiksi Inkerin kirkossa, kuten LS:n juttu kertoi.

Lapin kirkkoherra Anssi Simojoki ennakoi naispappeuden ajavan kirkon pyörteeseen ja pudotukseen, kun irtaudutaan selvästä Uuden testamentin opetuksesta. Nykytilannetta hän ei ole enää näkemässä.

Sen jälkeen kun eduskunta päätti, että avioliitto ei enää ole miehen ja naisen välinen liitto, syntyvyys on romahtanut Suomenmaassa. Kirjoitin Länsi-Suomeen 26.10.2016: ”Avioliiton ikiaikaisen määritelmän murtamisella on vakavammat seuraukset kuin arvaammekaan”.

Juha-Lassi Tast