Digitaalisuus on nousemassa kriittiseksi menestystekijäksi. Onneksi Suomella on kaikki mahdollisuudet olla digitalouden edelläkävijä, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Jari Konttinen. Hän esitteli eilen EK-foorumissa Raumalla digibarometria, jossa Suomi häviää vain Tanskalle.
Suomen asema etujoukoissa ei ole itsestäänselvyys, vaikka Nokian kultavuodet kasvattivat kansallista osaamispääomaa. Iso haaste on, että useimmat uudet alustat ja digitaaliset liiketoimintamallit kehittyvät Yhdysvalloissa. Amerikkalaisten jättien kuten Googlen, Facebookin tai Youtuben ympärille kasvaa ekosysteemejä, jotka valtaavat nopeasti markkinoita.
Hallituksen kärkihankkeissa digitaalisuus on näkyvästi esillä. Konttisen mielestä valtion tulisi näyttää esimerkkiä asettamalla tavoitteekseen olla maailman paras. Aivan ensimmäiseksi julkinen hallinto voisi digitoida itsensä.
Julkishallinnon EK haastaa todelliseen digiloikkaan. Ei saa riittää, että nykyiset palvelut viedään nettiin sellaisinaan. Kovaksi tavoitteeksi tulee asettaa palvelujen parantaminen niin, että samalla kustannukset pienenevät. Uusilla toimintamalleilla tämä temppu on tehtävissä.
Esimerkiksi EK tarjoaa Britanniaa, jossa ministeriöihin on palkattu digijohtajat vastaamaan digitalisaation etenemisestä. Uusia digipalveluja julkistetaan kansalaisille muutaman kuukauden välein ja ministerit sitoutuvat käyttämään niitä.
Ensi alkuun digitalisaatio näyttää vievän työpaikkoja. Teollisuudessa näin on jo käynyt. Seuraavaksi paine kohdistuu muun muassa finanssialalle.
Onneksi digitalisaatio myös synnyttää uusia työpaikkoja. Tänä vuonna palkataan tuhatkunta esineiden internetin osaajaa suomalaisyrityksiin, paljasti Konttinen eilen Raumalla. Hän pohjasi väitteensä EK:n vielä julkistamattomaan kyselyyn, johon vastasi nelisensataa ”digialan” yritystä.
”Ei saa riittää, että valtion nykyiset palvelut viedään nettiin sellaisinaan.”