Jussi Halla-aho paheksuu, kun ay-liike vastustaa työehtoturvan heikentämistä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvostelee ammattiyhdistysliikettä siitä, kun se vastustaa palkka – ja työehtojen heikentämistä. Puoluevaltuustossa puhuneen Halla-ahon mukaan työllisyysastetta ei saada korjatuksi niin kauan, kun ay-liike vastustaa työttömyysturvan ja irtisanomissuojan heikentämistä, paikallisen sopimisen lisäämistä sekä työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista ja lakko-oikeuden rajoittamista.

Työllisyysasteen nimissä Halla-ahon mainitsemat työehtojen heikennykset kelpaavat kyllä kokoomusjohtaja Petteri Orpolle, joka kosiskeli taannoin perussuomalaisia hallituskumppanikseen.

Mutta tuskin Halla-ahon työehtoheikennykset kelpaavat niille tavallisille palkansaajille, jotka ovat uskoneet, että työehtojen yleissitovuus ja työttömyysturva sekä lakko-oikeuden koskemattomuus ovat myös persupuolueen johdolle puolustamisen arvoisia asioita.

Halla-aholta odotetaan vastausta myös siihen, miten paikallisella sopimisella työllisyys voi parantua ilman palkka ja työehtoja heikentämättä.

Palkansaajien kannalta karun todellisuuden paljastanut Halla-aho valmistaa nyt puoluettaan hallituskelpoisuuteen. Tähän ei Halla-ahon tiukkaan työperäinen maahanmuuttolinjaan vaikuta. Kun työnantajat tarvitsevat ulkomaista työvoima, niin tuskin sitä perusutkaan hallituksessa vastustaisi.

Ajassa on nyt merkkejä uudesta hallituskoalitiosta, johon kosiskellaan myös keskustaa. Halla-aho on elätellyt toiveitaan, että jo kuntavaaleissa keskustan vaalitappio kaataisi Sanna Marinin hallituksen.

Nykyhallituksessa on hyvää vauhtia etenemässä sote-uudistus, johon sisältyy keskustalle rakas (hyvinvointialue) maakuntamalli. Se jäisi toteutumatta, jos vaalien jälkeen keskustajohtaja Annika Saarikko tarttuisi Orpon ja Halla-ahon käteen. Kummallekaan ei nyt maakuntamalli käy.

Pentti Välimaa