Kaalikeitto vaihtui pilleripurkkiin

Ylipaino, tuo monen suomalaisenkin sitkeä seuralainen. Aihe nousee esiin usein juhlapyhien jälkeen, kun vatsat ovat pullollaan ruokaa.

Tammikuun lähestyessä moni lupaa tarttua painoasiaan muun muassa tehokkaalla kuntoilusuunnitelmalla. Tammikuu onkin kuntosaleilla ruuhka-aikaa. Eri asia onkin sitten se, miten kuntoilupiikin saisi kestämään helmikuuta pidemmälle.

Suomalaisista yli 30-vuotiaista naisista jopa 63 prosenttia ja miehistä 72 prosenttia on ylipainoisia. Moni jojoilee painonsa kanssa koko ikänsä.

Maailma muuttuu, se näkyy myös laihdutustrendeissä. Laihduttamista on vuosien saatossa vauhditettu niin kaalikeitolla, Painonvartijoilla kuin ketokuureilla. Dieettejä löytyy lukemattomia. Niiden ongelmana on valitettavan usein se, että dieetin päätyttyä kilot kipuavat vauhdilla takaisin.

Nykyään puhutaankin mieluummin elämäntapamuutoksesta. Siihen kuuluvat normaali arkiruoka ja kohtuullinen liikunta. Ei kuulosta vaikealta, mutta sitä se hyvin monelle on.

Joitakin vuosia sitten Suomessakin alettiin puhua enemmän lihavuusleikkauksista. Nykyään monen tuttavapiiristä löytyykin ainakin yksi leikkauksen läpikäynyt. Yhtä moni uskaltaa vain unelmoida leikkauksesta. Leikkaukseen pääsy koetaan vaikeaksi, ja projekti muutenkin pitkäksi.

Viimeisimpänä kuvaan ovat astuneet erilaiset laihdutuslääkkeet. Niiden käyttö on lisääntynyt Suomessa merkittävästi viime vuosina. Taustalla lienee pääosin tietoisuuden lisääntyminen.

Laihdutuslääkkeitä määrätään yleensä ihmisille, joiden painoindeksi on vähintään 30. Laihdutuslääkkeitä käyttävätkin eniten noin 50-vuotiaat naiset.

Laihdutuslääkkeet ovat usein kalliita, sillä ne maksavat noin 100–200 euroa kuukaudessa. Yksi käyttökuukausi ei vielä tuloksia tuo. Kaikilla ei ole mahdollisuutta niitä käyttää, vaikka tahtoa olisikin.

Laihdutuspillerikään ei yksin vielä varmuudella tuo tuloksia. Sekin vaatii rinnalleen elämäntapamuutosta. Moni joutunee käyttämään lääkettä loppuikänsä. Jollekin toiselle se saattaa toimia onnistuneen elämäntaparemontin käynnistäjänä.