Kaatuminen on kallista lystiä

Sopivasti jäinen katu ja huomion herpaantuminen samalla kun selaa puhelinta. Yhtäkkiä voikin löytää itsensä maasta makaamasta.

Ensimmäinen ajatus on, näkikö kukaan? Sen jälkeen nopea kömpiminen ylös ja raajojen tarkistus, ovatko kaikki paikallaan ja ehjinä?

Joka kolmas 65 vuotta täyttänyt henkilö kaatuu vuosittain. Vähintään joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkin vamman ruhjeista venähdyksiin.

Noin 5–10 prosenttia kaatumisista aiheuttaa kuitenkin vakavan vamman, kuten luunmurtuman tai päävamman. Lonkka-, ranne- ja olkavarren yläosan murtumista yli 90 prosenttia aiheutuu kaatumisesta.

Jopa noin 1 000 suomalaista kuolee kaatumisen seurauksena vuosittain.

Usein liukastuminen on monen asian summa: jäiset kulkureitit, huono valaistus ja kiireessä voi tulla myös hosuttua. Paras tapa välttää kaatumista on valita jalkaan tarpeeksi tukevat ja pitävät kengät.

Myös liikunta on tehokas yksittäinen tapa pienentää omaa kaatumisriskiään. Esimerkiksi tasapainon harjoittaminen ja haastaminen sekä lihasvoiman kasvattaminen pitää aistit hereillä ja tasapainon korjauskeinot selkäytimessä.

Tasapainoa voi harjoittaa erilaisilla täsmäharjoitteilla, esimerkiksi tasapainolaudalla tai -tyynyllä. Myös tanssi ja jumpat, joissa liikesuunnat vaihtuvat ja liikkujan täytyy mukauttaa omaa liikkumistaan jatkuvasti ovat erinomaisia tasapainon kehittämiseen ja ylläpitoon.

Täytyy muistaa sekin, että tasapainon lisäksi isot lihakset kuten pakarat ja reidet tulisi muistaa pitää hyvässä tikissä.

Suomalaisille sattuu vuosittain lähes 400 000 kaatumista ja liukastumista. Yhteiskunnallisesti katsottuna kaatuminen on suuri menetys, myös taloudellisesti.

Liukastumisen aiheuttamat tapaturmat maksavat miljardeja. Yksi kaatuminen kustantaa noin 6 000 euroa. Silti mikään rahallinen korvaus ei koskaan ole tarpeeksi riittävä pitkäaikaisesta tai pysyvästä vammasta.

”Jopa noin 1 000 suomalaista kuolee kaatumisen seurauksena vuosittain.”