Käenpesiä hyvinvointialueille

Olenkohan elänyt liian kauan ja kokenut liikaa uskoakseni sote-uudistuksen vahvistavan yhteiskuntaamme tulevaisuuden varalle. Ainakaan talouden lakeja valitut päättäjät tuskin pystyvät muuttamaan. Toivon kuitenkin olevani väärässä. Yhdyn viimeisimpiin älähdyksiin, että rahat eivät riitä.

Valmiis-komentoon on liittynyt runsas nimityskierros johtajapesteihin hallinnossa, jonka palkkataso kannustaa hoitajia tasavertaisesti lakkoon. Nimitetyt johtajat perustettavine organisaatioineen eivät tule osallistumaan sairaiden hoitoon hoitajavajauksen torjumiseksi.

Soten määrätty lähtölaukaus on sinetti kustannusten nousulle parantamatta itse terveydenhoitoa mitenkään. On kuitenkin ollut reilua tunnustaa, että soten synty-sanojen hyvistä tavoitteista ei tule toteutumaan juuri mikään.

Halutaan tai ei, uudistuksella keskitetään vastuu koko Suomen terveyspalveluista pariinkymmeneen kasvatettavaan keskukseen, maakunnan ylläpitämään, turhaan ja kalliiseen käenpesään. Ja esimerkiksi energiakriisi koettelee ilman sote-uudistustakin kohtuuttomasti kansalaisia.

Pesänrakentajat ja me ylläpitäjät selviydymme vain lisävelalla nousevine korkoineen. Eikö edes valtionvarainministeriä huoleta?

Tällaisella näkemyksellä ei ole ennen ollut arvoa, mutta vieläkin on aikaa tehdä parannus. Järkevää olisi säilyttää EU:nkin parhaaksi kiittämä huokein, ennalta ehkäisevä, kuntien tuottama perusterveyspalvelu. Toistan toivovani, että olen väärässä ja että nykyset uudet päättäjät hallitsevat tilanteen omaa visiotani paremmin.

Julkisuuteenkin vastikään tuodut investointipäätökset eivät kuitenkaan tue toivettani. Päinvastoin, nehän tukevat edellä esittämääni visiota. – Toivotan menestystä hankkeen järkeistämiselle.

Esko Eela

kepulainen teollisuusneuvos, Säkylä