Kahdesta hyvästä löydettävä sopivin

Rauman uuden kaupunginjohtajan haku on tiivistynyt kahteen ehdokkaaseen, jotka esittelemme tällä aukeamalla.

Paperilla kumpikin heistä, Ari Korhonen ja Johanna Luukkonen, täyttää uuden kaupunginjohtajan kriteerit kirkkaasti.

Molemmat ovat koulutettuja ja kokeneita kunta-alan ammattijohtajia, joilla on monipuolinen työura ja paljon verkostoja. Myös toivottuja kontakteja ”Helsingin päähän” löytyy.

Valitsee valtuusto kumman kärkikandidaateista tahansa, saa Rauma varmasti hyvän kapteenin laivaansa. Ilmeisimpinä eroina hakijoissa on sukupuoli sekä se, että toisella on vanhastaan puoluetaustaa, toisella ei.

Jo hakuprosessin alussa Raumalla on kuitenkin painotettu, että puolueajattelu on vanhanaikaista. Sama päteköön sukupuoliajatteluun. Näin hyvien hakijoiden kilpa pysyy tasaväkisenä.

Koska hakijat nimenomaan ovat todella hyviä, tulee kuntapäättäjien eritoten harkita valinnassa sopivuutta. Kaupunginjohtajan virka on tehtävä, jota tehdään koko persoonalla.

Kumpi on eniten Rauman näköinen ehdokas? Kumman kanssa paikalliset kemiat osuvat parhaiten yhteen?

Rivikuntalaisen on mahdotonta osata näihin vastata, jos ei tunne ehdokkaita. Siksi luottamushenkilöiden tehtävänä onkin nyt tutustua ja ottaa selvää, koska he myös valinnan helmikuussa tekevät.

Apuna tutustumistyössä toimivat luonnollisesti soveltuvuustestien tulokset. Niiden perusteella viran valintatoimikunta valitsi juuri Luukkosen ja Korhosen jatkoon. Helmikuun puolella luvassa ovat haastattelut.

Silloin on kaupunginhallituksen vuoro. Tapana on ollut, että halutessaan myös valtuustoryhmät voivat saada hakijat esittäytymään itselleen. Tämä on suositeltavaa.

Lopuksi on hyvä muistaa, että kaupunginjohtajan vaali on henkilövaali. Se merkitsee suljettua lippuäänestystä, jossa jokainen 43 valtuutetusta käy pudottamassa oman äänensä uurnaan.

Siksi peli on avoinna aivan loppumetreille saakka. Mustia hevosia ei kisassa onneksi ole mukana, joten kyse on aidosti kahden kaupasta.