Kaikkea ei voi saada ainakaan kerralla

Rauma karsii talouttaan säästöohjelmalla, mutta suunnittelee myös rakentavansa paljon. Investointien lista on niin muhkea, että se saa heikkenevästä taloudesta tietoiset kansanosat kalpenemaan.

On selvää, että Rauma ei voi rakentaa kaikkea kerralla, muuten velkataakka kasvaa sietämättömän suureksi. Tarvitaan voimakasta porrastamista ja mahdollisesti myös listan karsimista.

Se tietää lisää vaikeita ratkaisun paikkoja kuntapäättäjille, jotka joutuvat samaan aikaan myös karsimaan palveluverkosta.

Tuorein tieto on, että Karin kampuksen rakentamiseen ei 65 miljoonaa euroa riitä (LS 4.10.). Arvio lisähinnasta on nyt 4,5 miljoonaa euroa, mikä johtuu uimahallirakentamisesta.

Lippulaivahankkeen päälle tulevat vielä muut jonossa odottavat rakennusinvestoinnit.

Lista on hengästyttävä: Uotilaan uusi alakoulu- ja päiväkotirakennus, niin sanottu Nanujärvelän uusi koulu, paloaseman pystyttäminen toiseen paikkaan, Kaunisjärven remontointi seniorikeskukseksi sekä sairaalanmäellä sijaitsevien tilojen kokonaisuudistus.

Loppuun listaan hupenee äkkiä yhteensä vielä toinen samanmoinen summa kuin kampukseen. Samaan aikaan Rauma on tekemässä tänä vuonna 22 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen.

Kuten kaupungin talousjohtaja kaupunginvaltuustolle tällä viikolla totesi: edes sähkölamppuja ei pystytä pitämään päällä ilman pikavippiä.

Vuosikate on miinuksella, joten sisään ei tule tarpeeksi rahaa, jolla maksaa rakentamista. Väistämättä investoinnit on silloin tehtävä lainarahoituksella.

Tarvittavia porrastamisia mietitään jo. VVR-talousohjelman ohjausryhmä valmistelee investoinneista viisivuotisohjelmaa, joten esityksiä voidaan odotella.

Harkinta on nyt paikallaan, jotta suunnitelmallisuus säilyy. Kertaalleen päätettyjä hankkeita on kurja myöhemmin alkaa pyörtämään. Vielä ei ole liian myöhäistä.

Päättäjien tulisi eritoten katsoa erästä seikkaa, kun mietitään, mihin Raumalla on varaa. Etunenään pitää asettaa ne hankkeet, jotka valmistuessaan säästävät heti muualta, kuten koulujen kalliista väistötiloista.