Kaikkea on voitava arvioida uusiksi

Äkillisesti ja rajusti heikentynyt talous vaatii puuttumista myös Rauman suunnittelemiin investointeihin.

Menokehityksen jarruttaminen ja tulojen lisäyspyrkimykset eivät riitä. Myös investointipottia on mietittävä.

Välttämättä ei ole varaa rakentaa kaikkea, mitä on suunniteltu.

Esimerkkiä jarrun painamisesta näytti kaupunginhallitus, kun se viime töikseen ennen kesälomaansa peruutti Metsotien liikenneympyrän hankkeen.

Uusia liikennejärjestelyjä ei nyt tule vilkkaaseen risteykseen. Syynä oli liian kallis hinta.

Puuttumalla yksittäiseen rakennushankkeeseen kaupunginhallitus lähetti myös viestiä eteenpäin. Kustannustietoisuutta tarvitaan.

Päätös oli hyvä herätys. Uusi liikenneympyrä ei ole vielä aivan pakollinen hankinta.

Siksi sitä ei kannata nyt tehdä tilanteessa, jossa työn tekijäksi ilmoittautui vain yksi halukas tarjoaja. Vastaava ilmiö on näkynyt aiemminkin, mutta nyt siihen oli pokkaa puuttua.

Ratkaisu kertoo myös yksituumaisuudesta: kaupunginhallituksen sisällä vallitsee nyt selvästi yhtenäinen näkemys tärkeistä asioista, kuten taloudesta.

Yhtenäisyyttä tarvitaan, kun lomien jälkeen kunnalliselämä palaa jälleen tositoimiin. Edessä on iso ratkaisu kaupungin talouden tervehdyttämisohjelmasta.

Sen yhteydessä myös muita investointeja kuin yksittäistä liikenneympyrää tulee tarkastella uudelleen. Asiat ovat aivan toisin kuin ne olivat vain hetki sitten.

Ydinvoimarakentajat eivät enää kerrytä 1–1,5 prosenttiyksikön verran ylimääräistä kunnallisverotuloa Raumalle.

Veronmaksajien määrä on muutoinkin vähenevä. Nuori väki muuttaa pois, vanha väki jää – ja tarvitsee entistä enemmän hoivaa.

Karin kampuksen tavoitehinta on 60–65 miljoonaa euroa. Summa kuulostaa nyt kovalta. Rauman viime ja tämän vuoden yhteenlaskettu alijäämä voi vajota jopa -30 miljoonan euron tuntumaan.

Jättihanke ei saa johtaa yhä syvempään talousahdinkoon. On syytä miettiä vielä kerran, missä laajuudessa ja mitä Karin kentälle rakennetaan.