Kaikki kritiikki ei ole rasismia

.

Rasismista on väännet-ty koko kesä sen jälkeen, kun ministerien ja mahdollisten ministerien rasistiset kirjoitukset nousivat julkisuuteen.

Tosin käsi sydämellä; kenelle kirjoitukset tulivat yllätyksenä?

Mutta siis. Rasismista olisi helpompi keskustella, jos keskustelijat tietäisivät, mitä rasismilla tarkoitetaan.

Rasismia ei esimerkiksi ole se, että oppositio painostaa hallitusta eduskunnassa, sillä se on opposition tehtävä. Rasismia ei myöskään ole se, että Riikka Purran ja Jussi Halla-ahon kirjoitelmista uutisoidaan tai niitä kritisoidaan. Sen sijaan näiden kirjoitusten sisältö kattaa rasismin määritelmän.

Lyhykäisyydessään rasismi (aikaisemmin puhuttiin rotusorrosta) tarkoittaa ihmisen tai ihmisryhmän asettamista alempiarvoiseen asemaan alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kielen tai uskonnon perusteella. Tunnetuin esimerkki rasismista on natsi-Saksa, jossa pyrittiin juutalaisten täydelliseen tuhoamiseen.

Sen sijaan hallituksen tiedonantoonsa mukaan ottama kommunismi ei ole rasismia. Kommunismi tarkoittaa yh-teiskuntajärjestelmää, jossa vallitsee tuotantovälineiden ja hyödykkeiden yhteis-omistus. Kommunismi tarkoittaa myös poliittista ideologiaa, joka pyrkii tällaisen yhteiskunnan luomiseen. Se että tietyissä valtioissa aatetta on toteutettu väärin, ei tee siitä rasistista.

On myös niitä, jotka rutisevat, että kyllä suomalaispoliitikkojen lausumia pidetään pahoina, mutta ei oteta kantaa musliminaisten huonoon kohteluun.

Toki jälkimmäistä on hyvä nostaa esille, mutta huono kohtelu ei ole rasismia vaan syrjintää. Niinpä sitä ei kuulu sekoittaa rasismikeskusteluun.

Ja vaikka moni toisin luulee, maahanmuutostakin voi keskustella. Mutta silloin keskustelun on syytä olla asiallista. Asiallista ei esimerkiksi ole se, että kertoo julkisuudessa haaveilevansa tummaihoisten lasten ampumisesta junavaunussa.

Niin uskomattomalta kuin ehkä monesta tuntuukin, ihonvärillä ei ole mitään tekemistä älykkyyden kanssa. Ihmisen aivot sijaitsevat ihan jossain muualla kuin ihopoimuissa.

Ihonvärille on yksinkertainen selitys: Melaniinipigmentin aikaansaama tumma väri suojaa ihoa auringon uv-säteilyn haitoilta, joten joistain afrikkalaiskansoista kehittyi hyvin tummaihoisia. Vaaleaihoisuutta aiheuttavia geenejä säilyi kuitenkin afrikkalaisillakin. Näin kertoo Wikipedia.

Ihonvärillä on tekemistä myös D-vitamiinin saannin kanssa. Pohjoisessa asuvien iho on vaaleampi, jotta he saavat D-vitamiinia helpommin. Silläkään ei ole mitään tekemistä älykkyyden tai ihmisarvon kanssa.

Myöskään kansalaisuus, kieli tai uskonto eivät tee ihmisestä sen älykkäämpää tai tyhmempää kuin kanssaihmisistä.

Vaikka moni tuntuukin vähättelevän, niin rasismista kannattaa ja pitää puhua. Pitkän päälle on vaarallista, jos päättäjämme eivät tunnusta kaikkien ihmisten ihmisoikeuksia. Rodusta ja ihonväristä kun on helppo jatkaa vammaisiin, vanhuksiin, poliittisiin vastustajiin tai vaikkapa kateuden kohteisiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut