Kaikki liike kannattaa

Nuorten liikkuminen ja erityisesti liikkumattomuus on jo pitkään herättänyt huolta. Erilaiset lasten ja nuorten liikkuvuutta ja kuntoa mittaavien testien tulokset kertovat, että huoleen on edelleen aihetta.

Viime viikolla uutisoitiin muun muassa tieto siitä, että alle 16-vuotiaat nuoret eivät enää pääse kyykkyyn. Liike on monille jopa täysin mahdoton. Ongelmia aiheuttaa monelle myös lattialle jalat suorana istuminen siten, ettei yläselkä mene pyöreäksi.

Kansallisen liikuntasuosituksen mukaan 7–18-vuotiaiden lasten tulisi liikkua vähintään 1–2 tuntia päivittäin monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Viime vuonna liikuntasuositusten mukaan tunnin joka päivä liikkui vain reilu kolmannes.

Lasten ja nuorten liikkumisen suositukset muuttuvat talven aikana siten, että suositeltavaksi vähimmäismääräksi tulee puolitoista tuntia liikuntaa, josta vähintään puolet pitäisi olla reipasta liikehdintää.

Tämän päivän lapsia ja nuoria voidaan kutsua diginatiiveiksi, sillä suurin osa heistä on kasvanut maailmassa, jossa netti sekä muut digitaaliset palvelut ovat osa jokapäiväistä elämää.

Lapsille ja nuorille on tyypillistä, ettei läheskään kaikki sosiaalinen kanssakäyminen ole kasvokkain tapahtuvaa jutustelua.

Kavereiden kanssa jutellaan appien tai snappien välityksellä.

Kymmenen vuotta käytössä ollut kansallinen liikuntapiirakka muuttui tänä syksynä liikkumisen suositukseksi. Uudistunut suositus huomioi entistä paremmin kevyen liikuskelun, paikallaolon tauottamisen ja riittävän unen merkityksen.

Liikkumisen ei tarvitse olla verenmakua suussa. Kevytkin liikuskelu voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä.

Uudistetusta liikkumisen suosituksesta on poistettu myös vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nyt riittävät jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan. Se tarkoittaa esimerkiksi pientä happihyppelyä ulkona, hetken kyykkäämistä tai hulavanteen pyöritystä television edessä.

Näihin pieniin liikuntahetkiin pystyy meistä lähes jokainen.