Kaksi vuodeosastoa riittää Satakuntaan?

Rauman aluesairaala kuuluu Satakunnan hyvinvointialueen investointilistan kärkikohteisiin.
Rauman aluesairaala kuuluu Satakunnan hyvinvointialueen investointilistan kärkikohteisiin. Kuva: Janne Rantanen

Palveluverkko on Satakunnan hyvinvointialueen syksyn päätöksenteon kärkiaihe. Aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen kertoi kaiken keskiössä olevan ajatus, ettei palveluita voi enää nykyisessä muodossa tarjota. Talouden paine pakottaa muutoksiin, hän sanoi (LS 3.8.).

Tämän viikon mediainfossa Satakunnan hyvinvointialueen vastuuvalmistelija Kalevi Mäkipää sanoi, että hänen mielestään Satakuntaan riittäisi tulevaisuudessa kaksi vuodeosastoa.

Se tarkoittaisi käytännössä, että nykyisestä yhdeksästä paikasta jatkaisivat vain Pori ja Rauma.

Siitäkös ”riemu” repesi, kun maakuntalehti nosti Mäkipään ääneen ajattelun otsikoihin.

Harri Lehtonen kiisti Ylen haastattelussa tiukasti, että näin laajoista lakkautuksista olisi edes keskusteltu hallituksessa. Saati vielä päätetty.

”Tilaisuudessa projektijohtaja Kalevi Mäkipää esitteli pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia, osittain äärimmäisiä skenaarioita”, Lehtonen sanoi.

Mäkipään sanomisia ei voi sivuuttaa, sillä hänen esille tuomien faktojen pohjalta isot palveluverkkopäätökset pian tehdään.

Vuodepaikkoihin pätevät samat kriteerit kuin erikoissairaanhoidon keskittämiseen: potilasturvallisuus, henkilöstönsaanti ja taloudellisuus.

”Meillä on kymmenenkin vuodepaikan toimipisteitä (Eurajoki ja Säkylä), mikä koettiin resurssien kannalta hankalaksi viranhaltijoiden osalta. Tätä pitäisi siksi tiivistää”, Mäkipää sanoi mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Jo nyt on jouduttu vähentämään ympärivuorokautisia hoivapaikkoja siksi, ettei saada työntekijöitä haja-asutusalueille.

Keväällä uutisoitiin jo, että Satakuntaan jää isompi sote-keskus varmuudella vain Poriin, Raumalle, Euraan ja Kankaanpäähän.

Keskittämisen tarve on ollut tiedossa pitkään. Perustellusti voi väittää, että juuri siksi sote-uudistusta on Suomeen yritetty monen erivärisen hallituksen vedolla.

Niinpä edessä on kova kuntien ja alueiden kisa.

Keskittämisen rinnalla pitää toki kehittää lähipalveluja ja siirtää osa niistä pyörien päälle sekä hyödyntää uutta teknologiaa.