Kalat pysyvät kyllä meressä

Lauhana alkanut marraskuu päättyi tavanomaista kylmempänä. Ensilumi satoi myös Rauman seudulla maahan marraskuun lopulla. Pakkaspäivät ja -yöt ovat pitäneet maan valkeana. Perinteinen synkkä marraskuu ei siten ollutkaan ihan niin pimeä kuin hyvin usein viime vuosina on tapana ollut.

Asian ikävä puoli on ollut se, että pakkaspäivät ovat jälleen kerran houkutelleet ihmisiä heikoille jäille.

Marraskuussa hukkui kaikkiaan 7 ihmistä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotietojen mukaan kolme hukkumista tapahtui jäihin vajoamisen seurauksena. Kaikkiaan Suomessa on tammi-marraskuun aikana hukkunut 148 ihmistä.

Tosiasia on, ettei pakkassää tai kalenteri kerro mitään jään kantavuudesta. Lumikertymät toimivat jään päällä eristeenä ja hidastavat jäiden paksuuskasvua sekä piilottavat näkyvät vaaranpaikat. Vaihtelevat sääolosuhteet, heikko jään tuntemus sekä olemattomat turvavarusteet luovat otolliset olosuhteet vaaratilanteiden syntymiselle.

Suomi on pitkä maa, joten vaihtelua jääolosuhteissa on paljon. Vaikka meri ja isot järvet ovat vielä auki, ovat pienemmät vesistöt mahdollistaneet jo jäällä liikkumisen. On hyvä muistaa, että vaikka rannassa teräsjäätä olisikin jalankulkijan kestävät viisi senttimetriä, paksuus voi vaihdella suuresti pienelläkin alueella.

Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein. Jäälle lähtöä on syytä harkita tarkkaan erityisesti täällä länsirannikolla. Kalat pysyvät meressä ja kävelyreissuja meren jäälle ehtii tehdä tarpeeksi vielä tammi-helmikuussakin.

Jos jäälle on pakko lähteä, tulee aina varustautua turvavälinein ja niitä on opeteltava käyttämään. Jääturvallisuus ei tule itsestään, se pitää opetella. Jääturvallisuuden pitäisi olla uimataidon ohella suomalaisten kansalaistaito.

Viisaasti Vesillä -kampanjan Hukkumattomuudenlupaus on oiva tapa perehtyä aiheeseen ja samalla haastaa läheisensä mukaan jääturvallisuustalkoisiin.

Muistetaan siis pitää tänäkin talvena järki jäällä.