Kalja vaihtui kahviin

Päihteidenkäyttäjillä on usein vaikeuksia tuntea kuuluvansa ympärillä olevaan yhteiskuntaan. Yleensä heidän sosiaaliset verkostonsa ovat kaventuneet. Käyttäjät ovat saattaneet menettää perheensä, ystävänsä ja usein myös työpaikkansa.

Päihteiden ongelmakäyttäjät törmäävät jokapäiväisessä elämässään lukuisiin vastoinkäymisiin, jotka ilmenevät muun muassa toisten ihmisten piittaamattomana kohteluna.

Huono käytös näkyy muun muassa siinä, miten päihdeongelmainen saa palvelua olipa kyseessä sitten kauppa, apteekki tai lääkäri. Esimerkiksi lääkärin vastaanotolla päihdeongelmaisen vaivoja ei läheskään aina oteta tosissaan. Vaivat laitetaan helposti päihteiden piikkiin, vaikka taustalla olisikin oikea fyysinen sairaus.

Yhteiskuntamme ei edelleenkään pidä päihdeongelmaa sairautena vaan ennemminkin itse valittuna elämäntapana.

Puiston penkillä istuva alkoholisti saattaa jopa pelottaa kanssaihmisiä. Hänet kierretään kauempaa tai ainakin hän saa osakseen paheksuvia katseita. Humalassa tai aineissa oleva ihminen voi olla pelottava. Hän puhuu yleensä kovalla äänellä ja eleetkin voivat viitata aggressiivisuuteen.

Monet narkomaanit ovat kuitenkin kertoneet, että he itse pelkäävät lähes kaikkea, jopa omaa varjoaan.

Suomalainen yhteiskunta sietää huonosti erilaisuutta. Syrjintä, syrjäytyminen tai sen uhka johtavat usein siihen, että käyttäjän yhteiskunnallinen osallisuus heikkenee. Monella käyttäjällä olisi paljon sanottavaa. Heitä ei vaan haluta kuunnella, koska he ovat humalassa tai aineissa.

Raumalaiset päihdeongelmaiset yrittävät nyt saada ääntään paremmin kuuluville. Tarkoituksena on, että he kokoontuvat kerran kuussa, selvin päin, käsittelemään heille tärkeitä asioita. Asioista ei haluta vain puhua vaan puheelle kaivataan myös kuulevia korvia.

Keskusteluyhteyden avaaminen ei ole päihteidenkäyttäjille helppo juttu. Kännissä on helppo huudella. Selvin päin esiintyminen vaatii rohkeutta.

Ensimmäiset rohkeat ottivat uuden askeleen maanantaina Parpansalin puistossa, kun kädessä olikin olutpullon sijaan kahvikuppi. Yhden päivän ajaksi korkki laitettiin kiinni ja puhuttiin. Toivottavasti tämä saa jatkoa.