Kanalin kunnon kohentaminen - minäpä kerron ratkaisun

Kanalia niitettiin viime vuoden elokuussa. Kuva: Juha Sinisalo

Länsi-Suomen pääkirjoituksessa ”Viimein koitti Kanalin vuoro” todettiin Kanalin ruoppauksen saaneen vihdoinkin toimenpideluvan.

Mutta samaan aikaan todetaan yksiselitteisesti, että ruoppaus ei tälläkään kertaa ole ikuinen. Syventäminen ei muuta sitä tosiasiaa, että Kanali virtaa edelleen hitaasti.

Liettyminen siis jatkuu. Pitkän aikavälin ratkaisu puuttuu. Ihanteellista olisi, että sellainen keksittäisiin nyt, kun Kanali saadaan kuntoon.

Minä kerron sellaisen ratkaisun. Asennetaan Kanalin pohjaan mereltä sopivaan paikkaan yläjuoksulle noin 25 sentin muoviputki ja pumpataan puhdasta merivettä yläjouksulle.

Näin aikaansaadaan virtaus, joka vaihtaa hitaasti Kanalin seisovaa vettä silloin kun virtausta ei sadannasta aiheutuvana juurikaan ole. Pumppujen vaatima sähköenergia otettettaisiin sähköverkosta silloin kun sitä on edullisella pörssisähköhinnalla saatavilla.

Maksaahan tämä, mutta Kanaliin saataisiin virtausta joka hidastaisi liettymistä, jolloin mahdollisesti uudelleenruoppakselta voitaisiin lähitulevaisuudessa välttyä.

Antero Siltanen
Filosofian lisensiaatti, tekniikan lisensiaatti, Rauma

Lisää aiheesta

Viimein koitti Kanalin vuoro

Vain tilaajille Katso historiallinen kuvakokoelma: Kanalin koko menneisyys on taistelua mataloitumista vastaan

Vain tilaajille Ruoppauslupa tuli lopulta: Kanalin kimppuun saatetaan juuri ja juuri päästä vielä kesällä