Kanalin ruoppaaminen

Kirjoittaja ehdottaa, että Kanalin annettaisiin kuivua.
Kirjoittaja ehdottaa, että Kanalin annettaisiin kuivua. Kuva: Juha Sinisalo

Täällä Eurajoella rantaviiva siirtyy merelle päin kovaa vauhtia. Herääkin kysymys, olisiko sama kehitys totta Rauman kanalinkin kohdalla. Ainakin Kompin saari on mannerta.

Voisiko ajatella, että jossakin vaiheessa kanalin syventäminen pitää lopettaa? Vertailukohtana voisi olla vaikka Helsingin niemen ja Katajanokan välinen pieni kanali, jonka kivetty pohja on kesäisin kuivaa maata.

Ehdotan, että valitaan kaikin puolin sopiva paikka ja kipataan siihen kesällä kuorma multaa, kylvetään ruohon siemeniä ja tuodaan pari karitsaa elävöittämään maisemaa. Lähialueella voisi kasvattaa Suomen luontoon kuuluvia kurjenmiekkoja ja osmankäämiä, jotka puhdistavat vettä. Siinä lähellä voisi olla muutama kaisla ja meriheinäkin.

Tämä tulisi huomattavasti halvemmaksi kuin ruoppaaminen. Kesäinen matalapaine voisi tietysti pakottaa karitsat nousemaan välillä mantereen puolelle .

Joskus kaukaisemmassa tulevaisuudessa olisi mukavaa, jos kanalin reunan tuntumassa olisi pyörätie, jota pitkin matka kaupungintalon luota lähelle satamaa taittuu hetkessä ilman yhtään risteystä.

Marjatta Herrala