Kanalista saa kyllä kauniimman

Kanalin kunnon kauhistelu on jo vuosia ollut kesän kestoaihe Raumalla. Rehevöitynyt ja vesikasvien valtaama kanava on karmeimmillaan juuri silloin, kun Rauman pitäisi näyttää parhaat puolensa.

Puhuttavaa riittää niin paikallisilla kuin turisteillakin. Vihreän kasvuston ja mutalietteen yhdistelmänä Kanali ei todellakaan ole mikään kaupungin kaunistus.

Pahaksi onneksi edes niittokonetta ei aina voida käynnistää, koska vedenpinta on niin matalalla.

Ratkaisuksi on tarjolla kokonaisvaltainen kunnostusprojekti. Tekninen valiokunta miettii ensi viikolla, käynnistääkö se kunnostussuunnitelman laadinnan.

Pelkkään syventämiseen ei tässä tyydyttäisi, sitä pidetään vain ensiapuna. Pysyäkseen edustuskelpoisena Kanali tarvitsisi uuden padon, jolla pitää vedenpinta korkealla.

Se merkitsisi huomattavasti korkeampia kustannuksia kuin nyt on varauduttu. Syventämiseen on olemassa 100 000 euron määräraha.

Sillä ei kunnosteta koko suunniteltua osuutta Saunasillalta Vähämaanpuiston sillalle.

Kanalista saadaan varmasti nykyistä kauniimpi omien ja vieraiden silmäniloksi. Kysymys vain kuuluu, kuinka kalliilla.

Jos remonttikustannukset nousevat kovin korkeiksi, on paikallisilla päättäjillä vakavan punnitsemisen paikka.

Kustannusarvio ei ole vielä selvillä, lopullisesta hinnasta puhumattakaan. Se taas on varmaa, että rahareikiä riittää muuallakin.

Raumalla on edessään historiansa suurimmat investointihankkeet ja velkaa tulee vauhdilla, kun Kanalin kampusta aletaan rakentaa tulevina vuosina.

Kanalin kunnostus ei ole samalla tavalla välttämätön hanke kuin esimerkiksi kouluremontit tai teiden kunnostukset. Enemmin kyse on kaupungin kasvoista eli imagosyistä, mitkä nekin ovat toki tärkeitä.

Sekin vaihtoehto päättäjillä on, laajamittaista peruskunnostusta lykätään hamaan tulevaisuuteen. Silloin rämettynyttä vesikanavaa pitää yhä vain sietää ja niittää kasveja kun voi - mutta puheenaihe sentään säilyy.

”Rahareikiä riittää muuallakin.”