Kannabiksen laillistaminen ei poista terveyshaittoja

Vihreät hyväksyi puoluekokouksessaan syyskuun alussa esityksen kannabiksen laillistamisesta. Esitys osoittaa puolueelta huonoa harkintakykyä varsinkin, kun kyseessä on hallituspuolue.

Kannabis aiheuttaa terveyshaittoja samoin kuin muutkin huumeet eikä mahdollinen laillistaminen poista terveyshaittoja.

Pitkäaikainen käyttö vaurioittaa aivoja ja muuta elimistöä. Erityisesti nuorten elimistöön kannabis vaikuttaa haitallisesti. Tutkimuksissa varoitetaan edes kokeilemasta kannabista alle 25-vuotiaana ja kehoitetaan välttämään kannabiksen käyttöä, jos henkilöllä on taipumusta mielenterveysongelmiin.

Erityisesti nuoren kehitysvaiheessa olevat aivot ja elimistö ovat hyvin herkkiä kannabiksen aiheuttamille vaurioille. USA:ssa asiaa on tutkittu laajemmin jo 60-luvulta lähtien, jolloin huumeidenkäyttö liittyi erityisesti suurkaupunkien nuorisokulttuuriin ja rikollisten toimintaan ja Vietnamin sodassa ongelma kärjistyi sotilaiden keskuudessa.

Amerikkalaisissa tutkimuksissa on todettu, että kannabiksen laillistaminen alentaa kynnystä huumausaineiden kokeiluun ja varsinaiseen käyttöön ja sitä kautta huumekauppa saa lisää asiakkaita, kun osa käyttäjistä siirtyy kovempiin huumeisiin. Kannabiksen käyttöön liittyy usein myös sekakäyttöä kuten alkoholi ja lääkkeet.

Kanadalaisessa tutkimuksessa todettiin, että kannabiksen polttaminen vaurioittaa myös keuhkoja pitkäaikaisessa ja säännöllisessä käytössä ja aiheuttaa masennusoireita ja ahdistusta ja psykoottista käytöstä ja heikentää keskittymiskykyä.

Usein laillistamisessa vedotaan alkoholin suurempiin haittoihin, mutta onko varaa ja syytä lisätä huumeongelmia entisestään ja lisätä veronmaksajien kuluja? 

Keskeinen kysymys on myös, että tarkoittaako laillistaminen sitä, että kannabiksen käyttäjä voi työskennellä tehtävissä, joihin tällä hetkellä huumausainerikosmerkintä estää pääsyn, kuten päiväkodit ja koulut. Huumetestit voidaan tietenkin tehdä, mutta käytännössä niitä ei tehdä täysin kattavasti.

Pertti Salo

Eurajoki