Kannabiksen laillistaminen uhkaa suomalaisen yhteiskunnan tilaa

Kannabis-kansalaisaloitteessa ehdotetaan lakimuutosta, joka poistaisi rankaisemisen kannabiksen käytöstä, omaa käyttöä varten tapahtuvasta pienen määrän hallussapidosta ja muutaman kannabiskasvin kasvattamisesta.

Eduskunnan lakivaliokunta järjesti 17.2.2021 aloitteesta julkisen kuulemisen, jossa Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Jari Kinnunen tyrmäsi lakialoitteen. Kannabis on mukana erittäin usein poliisitehtävissä, kuolemansyyn tutkinnasta kotihälytyksiin. Tätä tosiseikkaa ei kannabiksen käytön, hallussa pitämisen ja kasvattamisen laillistaminen tule poistamaan, vaan lisää poliisin tehtäviä entisestään.

Kannabis on liitetty noin 70 prosenttiin tapauksista, joissa päihteidenkäyttö on osaltaan johtanut epäiltyyn itsemurhaan. Kannabiskasvien THC-pitoisuuden nostaminen vuosi vuodelta vahvemmaksi lisää kannabiksen vaarallisuutta varsinkin liikenteessä. Tilanne on erityisen huolestuttava, koska nykyisin puolet vuosittain kiinni otetuista 20 000 rattijuoposta on kannabiksen vaikutuksen alaisena.

Kinnunen totesi kuulemisessa myös, että laillistaminen johtaisi järjestäytyneen rikollisuuden kasvuun. ”Järjestäytynyt rikollisuus on maassamme levinnyt erittäin monille, sinänsä laillisille toimialoille. Miksi uusi, houkutteleva toimiala olisi rikollisten toiminnalta suojassa? Ei olisikaan. Tämä on nähty jo muun muassa Coloradon osavaltiossa, missä laillistamisen jälkeen ovat järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvät tapaukset lisääntyneet”, rikosylikomisario summaa.

Coloradon osavaltio on vakuuttava esimerkki siitä, mitä kannabiksen vapauttamisesta seuraa. Asukasluvultaan ja pinta-alaltaan Suomen kokoisessa Coloradossa marihuana vapautettiin vuonna 2014. Liikennekuolemat, joissa kuljettajien huumetesti oli positiivinen marihuanan osalta, nousivat 109 % ja marihuanan käyttö lisääntyi aikuisilla 94 %. Marihuanaan liittyvien sairaalahoitojen määrä nousi 101 %.

Niiden itsemurhatapausten prosenttiosuus, joissa toksikologiset tulokset olivat positiivisia marihuanalle, nousi 64 %. Marihuanaa käyttävien raskaana olevien naisten määrä nousi 67 %. Marihuanan vapauttamisen jälkeen pikkulasten myrkytykset lisääntyivät 27 % vuosivauhtia. Jokaista verotuloihin kertynyttä dollaria kohden Colorado käytti noin 4,50 dollaria laillistamisen negatiivisten vaikutusten hoitoon.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio korosti lakivaliokunnan kuulemisessa yksilönvapautta ja itsemääräämisoikeutta todeten, että mm. niiden kannalta huumausaineiden käytön kriminalisointia on vaikea perustella. Entä pitäisikö yksilönvapaus ja itsemääräämisoikeus huomioida myös, kun huumekuski on rattijuoppoillut perheenjäsenesi peruuttamattomasti. Useimmille kansalaisille, erityisesti asioistamme päättäville kansaedustajille pitäisi olla selvää, että kansalaisten hyvinvointi ja kansanterveys ovat ensisijaisia tällaisissa asioissa.

Huumelainsäädäntöä ei tarvitse eikä pidä Suomessa lieventää.

Martti Vastamäki
LKT, käsikirurgian dosentti, professori, puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry
Marko Kailasmaa
toiminnanjohtaja, Raittiuden Ystävät ry