Kannattaisi ensiksi kilauttaa Ruotsiin

Comeon Group on yksi yli 70 pelifirmasta, joilla on lisenssi Ruotsin markkinoille.
Comeon Group on yksi yli 70 pelifirmasta, joilla on lisenssi Ruotsin markkinoille. Kuva: Comeon

Veikkauksen monopolin murtuminen näyttää yhä todennäköisemmältä, kun Suomen kolme suurinta puoluetta suhtautuu ajatukseen vähintäänkin varauksellisen myönteisesti (LS 29.12.). Suomi on ainoa EU-maa, jossa rahapelien järjestämiseen on yksinoikeus valtion omistamalla firmalla.

Kokoomus haluaa, että rahapelit avataan kilpailulle. ”On ilmeistä, että nykymallin ylläpito jättää meille vain huonot puolet”, perusteli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Veikkauksen monopoli on voimassa vain virallisesti.

Rahapelaaminen on muuttunut pääosin digitaaliseksi. Netistä löytyy satoja pelisivuja, joilla voi hävitä rahansa ulkomaille.

Noin puolet suomalaisten pelieuroista menee jo ulkomaille – kansainvälisille yrityksille, jotka eivät maksa Suomeen veroja tai tulouta voittojaan tänne muulla tavoin.

Veikkauksen vankan tukijan SDP:n riveissä nähdään entistä enemmän hyviä puolia siinä, että digitaaliset rahapelit siirtyisivät lisenssimalliin.

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan hallituspuolueiden kesken on puhuttu mallista, jossa Veikkauksen monopoli säilyisi Lotossa, peliautomaateissa ja arpapeleissä.

Paateron mukaan ensin pitää kuitenkin selvittää, mitä vaikutuksia muutoksella olisi esimerkiksi peliongelmaisille, valvonnalle ja veikkaustuotoille.

Selvityksen tekemisen pitäisi olla melko helppoa. Pitkälle pääsee, kun kilauttaa kavereille Ruotsiin.

Ruotsissa siirryttiin kolme vuotta sitten lisenssimalliin, josta Paatero puhui.

Länsinaapurissa toimii valtionyhtiö Svenska Spelin lisäksi yli 70 pelifirmaa, jotka maksavat lisenssimaksuja ja veroja Ruotsille.

Säästää aikaa ja rahaa, kun perehtyy aluksi siihen, miten Ruotsissa on mennyt.

Muutoksen aika on nyt, sillä jopa Veikkaus kannattaa monopolin murtamista.

”Kaikki pelaaminen on saatava saman sääntelyn piiriin, jolloin päästään haittojen ehkäisyyn paremmin vaikuttamaan. Niin, etteivät tuotot valu myöskään ulos”, sanoi varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.