Kannattiko palkittu poliklinikka ajaa alas?

Vuoden diabetesteko 2018 –palkinnon voittanut Rauman lasten ja nuorten poliklinikka on tuhottu. Lokakuussa 2019 kerätty adressi lasten ja nuorten poliklinikan lakkauttamista vastaan keräsi yli 1 300 allekirjoitusta. Lasten ja nuorten poliklinikka siirtyi Satasairaalan alaisuuteen heinäkuussa 2020. Syyskuussa 2020 muutokset alkavat todella näkyä.

Työntekijät on ripoteltu muihin tehtäviin tai he ovat siirtyneet yksityiseen terveydenhuoltoon. Tapahtunutta ovat julkisesti vastustaneet niin asiakkaat kuin yksikön työntekijätkin.

Lapsen silmissä tilanne näyttäytyy kummallisena. Tutut ihmiset ja tilat ovat vaihtuneet väliaikaisiin, aikuisille tarkoitettuihin tiloihin, seinällä roikkuu tyttökalenteri.

Porista saapuneen diabeteshoitajan ajasta suurin osa menee tietokoneen kanssa, koska järjestelmät ovat erilaiset Porissa ja Raumalla. Tarvittavat mittaukset ja toimenpiteet saadaan hoidettua asiallisesti. Porista saapuneen lääkärin vastaanotto sujuu seuraavassa huoneessa ja asiat saadaan hoidetuksi

Lääkäri ei pysty lupaamaan, että vastaanotot hänen kanssaan jatkuvat. Työntekijät yrittävät selviytyä työstään kunnialla, muuhun ei vieraassa ympäristössä pysty. Poistuessamme lapsi muistuttaa, että tällä kertaa ei käyty aarrekaapilla. Saamatta jäänyt tarra lienee ainoa asia, jonka kaupunkimme on toiminnallaan säästänyt. Vaihtokaupassa on menetetty onnellinen poliklinikka.

Todellinen säästö syntyy siitä, että vanhemmat lapsineen siirtyvät yksityiselle sektorille.

Kokemusasiantuntija