Kansalaisia koskevaa politiikkaa

Kesä lähestyy ja kuntavaalihurmos on kiihkeimmillään: Uutiset käsittelevät pääasiassa vaaleja, välissä vähän koronalukuja. Sosiaalinen media ja kadunvarret täyttyvät siitepölyn lisäksi vaalimainoksista lähiviikkojen ajan. Toistaan hienompia vaalilauseita ja -lupauksia on kehitelty.

Kaikki tahtovat pelastaa rakkaan kaupunkimme. ”Politiikka” kalskahtaa kuitenkin monen korvaan epämiellyttävänä ja epärehellisenä suhmurointina – poliitikot ovat varmasti ajamassa vain omia tai puolueensa etuja…

Viisas Wikipedia kertoo, että politiikka sanana juontaa juurensa antiikin kreikan kielen sanasta politikos eli kansalaisia koskevaa. Sehän kuulostaakin jo järkevältä. Sitä politiikan pitäisikin olla – yhteisten asioiden ajamista ja jokaista kansalaista koskevaa.

Koska kaikki kaupungin asukkaat eivät voi istua valtuustosalissa, niin valitsemme sinne ihmisiä, joiden ajattelemme ajavan niitä asioita, joita pidämme itse tärkeinä. Emme kuitenkaan ole valitsemassa sinne yksittäisiä diktaattoreita, joiden välillä voittaja valitaan sen perusteella kenen ääni kestää kauimmin.

Itse olen politiikassa todellinen keltanokka. ”Valitettavasti” olen kiinnostunut vaikuttamaan yhteisiin asioihin ja kerta toisensa jälkeen törmännyt siihen, että se on se politiikka, minkä kautta yhteiskunnassamme asioihin pääasiassa vaikutetaan, toki muitakin keinoja löytyy.

En aina itsekään ole tyytyväisenä seurannut kunnan tai valtakunnan politiikkaa. Politiikka on erikoisessa murroksessa ja äänekkäimmät tuntuvat saavan eniten huomiota. Jotkut tekevät kaikkensa kampittaakseen ”vastustajia” ja välillä jopa omiaan!

Politiikan vertaaminen joukkueurheiluun on siinä mielessä huono, että politiikassa ei pitäisi olla vastustajia, eikä sellaisia voittajia, joita kahden joukkueen välisissä mittelöissä on. Kunnallispolitiikan voittajina pitäisi olla kaikkien kuntalaisten.

Päätöksentekojärjestelmämme on meidän ihmisten itsemme keksimä. Jos se on kelvoton, sitä pitää muuttaa. Politiikan ja järjestelmien pitää elää ajassa, muuttua ja muovautua yhteiskunnan muuttuessa – pysyä kyydissä palvelemassa ihmisiä, mielellään mennä sopivasti jopa hieman edellä.

Aidosti uskon, että jokainen ehdokas ja jokainen puolue ajattelee olevansa ajamassa kaupunkimme ja kaupunkilaisten etuja. Siinä samalla pitäisi vain muistaa, että minkään puolueen tai päättäjän oma etu ei saa mennä yhteisen päätöksenteon edelle.

Politiikka on ennen kaikkea yhteistyötä, asioiden yhteistä pohtimista oman puolueen kesken sekä yli puoluerajojen, yhdessä tehtyjä päätöksiä ja niihin sitoutumista.

Tässä kun olen pohtinut omia näkemyksiäni, olen tullut siihen päätelmään, että kaupunkimme kunnallispolitiikka kaipaa enemmän mm. kuntalaisten ja eri asioiden asiantuntijoiden kuuntelua, kuullun ymmärtämistä, laaja-alaista katsantokantaa, innovatiivisuutta, perusteltuja mielipiteitä, laskutaitoa ja sovinnollisuutta. Välillä tarvitaan jopa peiliin katsomista ja oman mielipiteen muuttamista.

Maarit Pirinen
kuntavaaliehdokas (sd.), Rauma