
Punkkilive -sovellukseen ilmoitettiin viime vuonna lähes 80 000 punkkihavaintoa. Tänä vuonna kesäkuussa vastaava luku on jo yli 50 000. Viimeisen kuukauden aikana havaintoja on tullut yli 40 000. Havaittujen punkkien lisäksi tuhansia jäänee varmasti myös havaitsematta.
Punkkilive on Turun yliopiston ja Pfizerin yhdessä kehittämä sovellus, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa yliopiston hyödynnettäväksi tutkimuksiin puutiaisten eli punkkien levinneisyydestä Suomessa. Punkkilive on toiminut kahden vuoden ajan.
Rauman seudultakin Punkkiliveen on tehty jo satoja havaintoja. Erityisen punkkirikasta aluetta on Rauman saaristo.
Raumalla on viime vuosina ilmaantunut borrelioosin lisäksi myös muutamia TBE-tapauksia eli puutiaisaivotulehduksia.
Rauma ei vielä kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, joka mahdollistaisi asukkaille maksuttoman punkkirokotuksen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuitenkin suosittelee TBE-rokotuksen ottamista, jos oleilee pitkiä aikoja Rauman saaristossa.
Vanha kunnon punkkisyyni kannattaa myös aina luonnossa liikkumisen jälkeen tehdä.
Kovat helteet ja kuivat jaksot kesän aikana voivat vähentää puutiaisten aktiivisuutta esimerkiksi heinäkuussa, mutta sateiden ja viileämpien kelien myötä ne taas aktivoituvat.
Punkkiliven aineisto mahdollistaa tutkijoille myös paikkakohtaiset tiedot siitä, miten sääilmiöt vaikuttavat aktiivisuuteen. Tulevaisuudessa voitaneenkin ennustaa myös ”punkkisää” kesäksi.
Punkkilive on kahden vuoden aikana noussut yhdeksi laajimmista kansalaistiedehankkeista Suomessa ja jopa koko Euroopassa.
Puutiaisten runsastuminen ja niiden aiheuttama terveysriski ovat suomalaisille yhteinen huoli, mikä innostaa kansalaistieteeseen.
Puutiaistutkimuksen kannalta kansalaisten havainnot ovatkin korvaamattoman tärkeitä. Pelkästään tutkijavoimin ei yhtä laajaa aineistoa Suomen puutiaistilanteesta pystyttäisi saamaan.
”Tulevaisuudessa voitaneenkin ennustaa myös ’punkkisää’ kesäksi.”