Kansanedustaja Eeva Kalli: "Tekeekö itseisarvoinen tölviminen oikeutta Suomen tilanteelle?"

Kansanvaltaiseen menoon kuuluu, että oppositio esittää vaihtoehtoja ja kyseenalaistaa valtaapitävien toimia. Myös media kyseenalaistaa, niin kuin sen pitääkin.

Yhtä lailla kansanvaltaiseen menoon kuuluu valtaapitävien oikeus vastata kritiikkiin.

Pidän tärkeänä, että kaikki tämä on mahdollista myös korona-aikana. Silti joutuu kysymään, tekeekö viime päivien keskustelu oikeutta sille vakavalle tilanteelle, jossa me suomalaiset olemme.

Suomen tautitilanne on huononemaan päin. Paljon ihmisiä on lomautettuna tai työttömänä. Monessa kodissa pelätään oman ja läheisten työpaikan puolesta.

Nähtävissä on myös jo laajempia yhteiskunnallisia seurauksia. Esimerkiksi lasten ja nuorten oppimiserot ovat kasvaneet ja perheiden pahoinvointi lisääntynyt. Ihmiset, joilla jo ennen korona-aikaa oli toimeentulo-ongelmia, ovat joutuneet entistä tiukemmalle.

Ajattelen, että näihin ongelmiin meidän päättäjien tulisi nyt hakea yhdessä ratkaisuja.

Se ei tarkoita, etteikö tässä maassa voi ja pidä käydä myös kriittistä keskustelua. Sen voi kuitenkin tehdä vanhaa viisasta sanontaa noudattamalla: ”arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin.”

Itseisarvoinen tölviminen ei paranna Suomen selviytymisen edellytyksiä.

Hallitus on alkusyksystä nimennyt riippumattoman tutkintaryhmän Onnettomuustutkintakeskuksen yhteyteen selvittämään koronapandemiasta johtuneita toimia Suomessa.

Ajattelen, että valmistuessaan tuo työ antaa mahdollisuuden käydä keskustelua – kriittistäkin sellaista - tähänastisesta koronapolitiikasta tosiasioiden pohjalta. Sitä tarvitaan, jotta olemme entistä paremmin valmistuneita myös tuleviin kriiseihin.

Silti kannattaa pitää mielessä, että isossa kuvassa Suomi on kansainvälisesti pärjännyt hyvin.

Keskusta tekee osaltaan kaikkensa sen puolesta, että selviydymme myös tästä eteenpäin mahdollisimman vähin inhimillisin ja taloudellisin vahingoin.